ГЕРБ с остри критики към проекта за държавен бюджет за 2022 г.

ГЕРБ с остри критики към проекта за държавен бюджет за 2022 г.

ГЕРБ с остри критики към проекта за държавен бюджет за 2022 г.

Опозицията с остри критики към проекта за държавен бюджет за 2022 година. От ГЕРБ възразиха срещу поемането на нов дълг и заложения дефицит. Според бившите управляващи план-сметката за тази година отдалечава България от членство в Еврозоната.

"Дълговете ще станат толкова големи, че Еврозоната въобще не може да е приоритет с тази чудовищна инфлация, с този ръст на заемите - само лихвите на година ще бъдат над 1 милиард лева. И когато се усетите ще бъде толкова късно", заяви на брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той подчерта, че освен всичко - хората се чудят как ще оцелеят в тази тежка ситуация, предава Агенция "Фокус". "Гледат си сметките за ток, първи сме по смъртност, инфлацията върви нагоре, числата на заразените с коронавирус също. Освен това, oбщините започнаха режим на тока. Няма да стигнат парите за тролейбуси и метро. Да не говорим за ремонтите на болниците. Схемата е ясна - дългове, раздаване на калпак и докато издържим, после другите да се оправят", категоричен бе Борисов. 

"Длъжен съм да предупредя българите: когато се усетите и разберете за какво става въпрос след тези пищни тържества ще разберете, че сте отишли на 50 милиарда дълг и всеки следващ ще ви стиска колана и ще ви предлага постни пици", посочи той.

"Само на базата на внесения сега бюджет дефицитът за тази година се предвижда да бъде 4.1 на сто, но това не е истинската цифра, защото в края на миналата година бяха изписани като касов разход над 2 млрд. лв. и вероятно ще стигне до около 6 процента", каза Кирил Ананиев от ГЕРБ, цитиран от БТА. 

По думите му, това е първото българско правителство, което няма своя програма. "Имам 30 години стаж в МФ и нямам спомен бюджетът да се прави по този начин, като изключим 1997 год., когато се правеше бюджетът всеки месец. Не бих желал да се връщаме към тази стара практика", допълни той. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ