ГЕРБ-СДС напусна протестно пленарната зала

ГЕРБ-СДС напусна протестно пленарната зала

ГЕРБ-СДС напусна протестно пленарната зала

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС напусна пленарното заседание на Народното събрание днес след скандал, разразил се заради отхвърляне на кандидатурата на Младен Маринов за член на една от временните парламентарни комисии, създадени днес.

Със 199 гласа „за“,  7 „против“ и 2 „въздържали се“ народните избраници одобриха да бъде създадена Временна комисия, която да разследва всички обстоятелства при използването на сълзотворен газ и употребата на сила и помощни средства от страна на МВР срещу протестиращи граждани по време на протестите на 10 юли и 2 септември миналата година.

Всяка партия имаше правото да номинира по двама членове. От ГЕРБ-СДС първоначално предложиха Младен Маринов и Тома Биков. Номинацията на бившия вътрешен министър по време на протестите обаче срещна отпор, като по предложение на  БСП кандидатурата на Маринов беше гласувана отделно от всички останали и отхвърлена от пленарната зала. След решението Биков обяви от парламентарната трибуна, че няма да участва в тази комисия и си направи отвод. Последва спор в пленарната зала, след който депутатите от партията на Бойко Борисов напуснаха заседанието и обявиха, че няма да предлагат други кандидатури.

На брифинг в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че „600 000 български граждани, представлявани от 63 депутати на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, бяха лишени от представителство в парламентарна комисия“ и определи случващото се като „поредното дъно, достигнато от новите варвари в 46 Народно събрание”.

По-рано, също след няколко часа спорове се роди и друга временна разследваща комисия. Депутатите уважиха внесеното предложение от "Демократична България" да бъде сформирана временна анкетна комисия за парк „Росенец“.

В рамките на три месеца комисията трябва да установи каква е била работата на контролните органи по констатираните нарушения там през лятото на 2020 г., както и дали са били законосъобразни действията на МВР тогава. Поводът са събитията от миналата година, когато лидерът на "Да, България" Христо Иванов дебаркира миналото лято с гумена лодка край летните сараи на Ахмед Доган, но не бе допуснат на плажа в района от гардове на НСО, които пък впоследствие отнесоха и критики за поругаване на български национален флаг, забит от Иванов на брега край сараите.

Задачата на комисията ще бъде да провери има ли незаконосъобразни действия и бездействия на компетентните органи на територията на лесопарк „Росенец“, намиращ се в района на нос „Чукалята“ край Бургас. От ДПС предложиха в обхвата на комисията да се включи и установяването на нарушения по Закона за устройство на територията на полуостров "Буджака" край Созопол, но това предложение беше отхвърлено.

Според съпредседателя на ДБ Христо Иванов създаването на комисията не е просто заяждане с почетния председател на ДПС, който, „се е оттеглил в една „скромна“ виличка и гледа биокраставици“. „Не може да има частна собственост в морето, това е забележително постижение на паралелната власт“, посочи още Христо Иванов от парламентарната трибуна, който определи мястото като „анклав в българския законов суверенитет“.

„Ние сме за разкриването на факти и обстоятелства, но сме против лицемерието“, посочи депутатът Йордан Цонев, според когото, ако бъде проверен само единият казус, това би било проява на двойни стандарти.  На това Иванов отговори, че се прави "опит с процедурни хватки да се убие едно решение“. Последва канонада с размяна на реплики и дуплики, пълни с взаимни обвинения и припомняне на различни факти от близкото и по-далечното политическо минало на страната.

Третата разследваща комисия, гласувана в ранния следобед в пленарна зала на практика ще продължи действието си от предишния парламент - за ревизия на управлението на правителството на Бойко Борисов. Както и в 45-o НС сформирането ѝ бе предложено от Мая Манолова и отново тя я оглави. Комисията ще е със срок на действие 6 месеца и в нея ще влязат по трима депутати от всяка партия, решиха депутатите с 145 гласа "за".  Тя ще разследва разходването на средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи, държавни и общински предприятия, дружества с повече от 50 на сто държавно и общинско участие, и местните власти през последните 5 г. От дебатите по учредяването ѝ стана ясно, че в обхвата ѝ на действие ще попаднат и частните пенсионни дружества, използването на СРС-та и ревизия на дейността по охрана и контрол на ГКПП-ата.

Предметът на дейност на комисията е без ограничение, защото не можело да се обхванат всички теми така или иначе, и да се знае отсега откъде може да изскочи проблем, заяви в отговор Мая Манолова. А включването на проверки и за прилагане на специални разузнавателни средства тя мотивира така: "Сред потърпевшите сме от незаконното прилагане на СРС, имаме информация включително, че за прилагането им, за подслушване, проследяване, външно наблюдение, са били ангажирани множество служители, които са работили и събота и неделя, а това е коствало голям финансов ресурс за обезпечаване на тази дейност."

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ