Датата на изборите да стане ясна колкото се може по-рано, призова ГЕРБ

Датата на изборите да стане ясна колкото се може по-рано, призова ГЕРБ

Датата на изборите да стане ясна колкото се може по-рано, призова ГЕРБ

Датата на изборите да стане известна колкото се може по-рано, призова вицепремиерът Томислав Дончев и зам.председател на ГЕРБ по време на първата от поредицата срещи днес при президента Румен Радев за организацията на парламентарните избори. Не мога да говоря от името на ЦИК, но добре познавам ангажиментите на различните държавни служби. Колкото по-скоро окончателно определите датата на изборите, това ще помогне за адекватната им организация, заяви Дончев на срещата .

Предполагам знаете, че има действия от типа "обратен часовник", които се включват от момента, когато е ясна датата, каза Дончев, като призова тя да е известна колкото може по-рано, предаде БТА.

Приемам призива ви и ще го направя, даже преди установения срок по Конституция, отговори президентът. Той определи срещата като конструктивна и като важна стъпка в повишаването на доверието. В началото Радев изтъкна, че присъствието на представителите на ГЕРБ днес е изключително важно като управляваща партия, като партия, която държи мнозинството в парламента, за да може точно, с открити позиции, с търсене на рационални решения да се повишава доверието в предстоящите избори. Той допълни, че от това доверие, от избирателната активност зависи легитимността на следващия парламент. 

Тонът на разговорите обаче не може изцяло миролюбив и диалогичен през цялото време. Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова категорично подчерта, че "всякакви екзотични идеи за промяна на Изборния кодекс", непосредствено преди датата на изборите са неприемливи. 

Президентът обаче веднага контрира с думите: "Вие наричате идеите ми за Изборния кодекс екзотични, но аз мога да нарека такава идеята да се напише Конституция за един ден и да се представи в българския парламент".

Дариткова веднага уточни, че е лоша парламентарна практика Изборният кодекс да се променя преди изборите. "В момента имаме готов законопроект, който касае Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, в който предвиждаме всички карантинирани лица да гласуват в подвижни избирателни секции, а настанените в болнични заведения, да се даде достъп до урни", допълни тя. 

Държавният глава призова да се мисли по-всеобхватно. "Оценява се, че се мисли за здравето на българските граждани, че има нагласа за законови промени. ЦИК са категорични, че на базата на техните правила не могат да организират гласуване на карантинираните български граждани. Изключително важно е да знаем здравния протокол, мерките не само в избирателния ден, не само в секциите, но мерките за една ефективна и пълноценна предизборна кампания. Ясно е, че в условият на пандемия и тя ще бъде ограничена", каза още Радев. 

Според него внушенията, че изборите могат да бъдат манипулирани, се опровергава само с мерките, които се вземат от властите така, че да се гарантира, че те няма да бъдат опорочени. 

"Изборите не са на ГЕРБ", каза председателят на парламента Цвета Караянчева по време на консултациите. "Всички говорим за доверие в изборите, но в последните месеци в публичното пространство се насажда едно твърдение, че едва ли не предстоящите избори ще бъдат манипулирани. Едва ли не, че ще бъде компрометиран избориният процес, ще бъде опорочен вота. Всичко това води до недоверие в изборния процес, до уронване на престижа на институциите. Нещото, което е много притеснително, че избирателната активност неминуемо ще падне", каза тя. 

По думите й, внушенията, че ГЕРБ ще прави изборите и правейки изборите, тя ще ги манипулира, ще ги купи, ще прикрие резултатите, допълнително бие върху авторитета на институциите. "За съжаление, г-н президент, вие също участвате в такова говорене и в последните месеци това, което наблюдаваме е, че има едно координирано усилие за подкопаване на доверието на българските граждани в избирателния процес. Виждаме нагледно какво се случва, когато се подкопае доверието в избирателния процес в една такава развита демокрация, каквато е САЩ. През последните дни вие дадохте възможност на политически фигури, които по социология няма да имат кой знае какво и или въобще представителство в българския парламент. Те се превърнаха в рупор на прокламирани идеи едва ли не, че обявяват предстоящите непроведени избори за манипулирани", заяви още Цвета Караянчева. Председателят на парламента посочи, че това е опасно, защото се позволява на хора, които не познават изборния процес, да правят внушения. 

Дариткова пък добави, че ако диалогът между институциите се поддържа на едно добро институционално ниво и ако институциите държат на това да се постигат решения, които са във възможно най-добрият консесусен тон, това ще повиши общо доверието в държавността, демократичния процес, а оттам и в изборния процес.  

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ