ГЕРБ ще предложи замразяване на депутатските заплати

ГЕРБ ще предложи замразяване на депутатските заплати

ГЕРБ ще предложи замразяване на депутатските заплати

Премиерът Бойко Борисов възложи на депутатите от ГЕРБ да внесат в Народното събрание проект за замразяване на заплатите на народните представители на нивата от декември 2019 г.

Решението идва, след като се разбра, че в ситуация на криза предстои депутатите да получават по-високи заплати от 1 май. Възнагражденията на народните представители се формират по данните на Националния статистически институт за средната заплата в обществения сектор за последния месец от всяко тримесечие. Те взимат сумата в троен размер.  Борисов обясни, че тази сутрин е имал извънредна среща с изпълнителната комисия на ГЕРБ, на която е разпоредил замразяването на заплатите. Поводът е надигнало се недоволство в социалните мрежи след отговор на председателя на парламента Цвета Караянчева на журналистически въпрос обмисля ли се замразяване вместо увеличаване на депутатските заплати. Караянчева обясни механизма на формиране на възнагражденията на народните представители, уточни, че увеличението реално трябва да бъде получено през май и поясни, че ако заплатите бъдат замразени в момента ще се окаже, че на практика те ще бъдат замразени на по-високо ниво, в сравнение с възнагражденията през първото тримесечие "вместо да паднат с развитието на икономическата криза". Не може да се прави популизъм по време на криза, а и с по-високи заплати народните представители ще могат да даряват и по-големи суми за борба с коронавируса, заяви още тя, с което се превърна в обект на масови критики.

"От ГЕРБ обмисляме вариант и за дарение на част от заплатите си. Този месец министрите дарихме 1000 лв. от месечното си възнаграждение. На следващото заседание ще предложим да дарим половината си заплата", допълни Борисов днес.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ