ГЕРБ внесе в НС промени за мажоритарни избори в два тура

ГЕРБ внесе в НС промени за мажоритарни избори в два тура

ГЕРБ внесе в НС промени за мажоритарни избори в два тура

ГЕРБ внесе в Народното събрание промените в Изборния кодекс, които предвиждат въвеждане на мажоритарна изборна система в два тура при парламентарни избори и при избори за Велико Народно събрание, предаде БНР.

Измененията предвиждат активна регистрация за българските граждани зад граница за парламентарните избори. Гласуващите в чужбина ще трябва да подават заявление за активна регистрация в едномесечен срок преди вота.

Сред внесените от ГЕРБ промени е и районирането на страната на 234 едномандатни изборни района в страната и шест едномандатни в чужбина.

Всички 240 кандидати за депутати ще могат да се регистрират само от една партия, коалиция или инициативен комитет и само в един едномандатен изборен район.

Предлага се наименованията, границите и номерацията на изборните райони да се определят от президента, не по-късно от 56 дни преди изборния ден.

От ГЕРБ посочват в мотивите си за внасянето на тези промени, че мажоритарната система дава възможност да се издигнат разпознаваеми личности в определения район, запознати с проблемите на местните хора.

С промените в Изборния кодекс ГЕРБ провокира партията на Трифонов, който през 2016 г. организира референдум за въвеждане на мажоритарна система за парламентарни избори. Тогава референдумът бе подкрепен от над 2 млн. българи.

От ГЕРБ казват, че заедно с партията на Трифонов „Има такъв народ“ разполагат с нужното мнозинство за прокарването на мажоритарния вот.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ