Германците не са големи оптимисти за новото си правителство

Германците не са големи оптимисти за новото си правителство

Германците не са големи оптимисти за новото си правителство

Германците не изпитват голям оптимизъм във връзка с идването на власт на новото си правителство, пише в. "Индипендънт", цитиран от БТА.

При нормални обстоятелствата идването на нов лидер би било повод за надежда, но броени дни преди Олаф Шолц да стане канцлер настроението в Германия е мрачно, отбелязва британското издание.

Тъмният, влажен и облачен декември в Германия традиционно не е много весел. Тазгодишният декември обаче е особено безрадостен в страната лидер на Европа, тъй като изглежда, че всичко върви зле.

Недоволството у германците може да се обясни с ковид. Увеличаването на броя на смъртните случаи в Германия се дължи на есенна вълна на коронавирус, срещу която дълго време не бяха взети необходимите мерки. Само 18% от германците са доволни от начина, по който федералното правителство и регионалните власти се справят с пандемията, а 79% са недоволни или изключително недоволни, става ясно от публикувано в петък социологическо проучване на "Дойчландтренд", направено по поръчка на телевизия ARD.

Обществото изглежда губи доверието си в избраните си лидери в ключов период от пандемията и от следвоенната германска история, който ще бъде белязан от скорошното идване на власт на новото федерално правителство.

Новият канцлер Олаф Шолц ще встъпи в длъжност в сряда на фона на наелектризираната атмосфера по улиците и в магазините, където се стига до голям брой спорове за носенето на маски и ваксинацията. Идването на власт на левоцентриста Шолц ще бъде смяна във властта, с която ще приключат 16 години управление на германските консерватори, отбелязва "Индипендънт".

При нормални обстоятелства идването на новото правителство на Шолц, в което ще участват прогресивни млади лидери, би било причина за оптимизъм. Не обаче и тази година.

Левоцентристката "светофарна коалиция", наименувана така заради цветовете на партиите, които ще участват в нея (червено, зелено и жълто), ще бъде оглавена от Германската социалдемократическа партия (ГСДП) на Шолц. В нея влизат още партията на "Зелените" и про-бизнес ориентираната Свободна демократическа партия. Това е едва четвъртото правителство, което ще бъде оглавено от ГСДП в периода след 1949 г., изтъква "Индипендънт".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ