Германските консерватори не успяха да изберат кандидат за канцлер

Германските консерватори не успяха да изберат кандидат за канцлер

Германските консерватори не успяха да изберат кандидат за канцлер

Германските консерватори пропуснаха обявения от тях краен срок за уреждане на вътрешния спор за това кой да бъде кандидатът им за поста на канцлера Ангела Меркел на предстоящите парламентарни избори, предаде ДПА.

Християндемократите на Меркел и баварските им партньори от Християнсоциалния съюз (ХСС) водят битка, за да определят кой да бъде техният кандидат за канцлер.

Двамата претенденти за канцлерската кандидатура на консервативния блок са председателят на Християндемократическия съюз (ХДС) Армин Лашет и лидерът на ХСС Маркус Зьодер, който има по-голяма популярност.

Влиятелни консерватори оказват натиск върху двамата съперници да прекратят спора, страхувайки се, че това вреди на усилията им за спечелване на пети пореден управленски мандат на изборите през септември.

Лашет и Зьодер са също така премиери на две водещи германски провинции - единият на Северен Рейн-Вестфалия, а другият на Бавария, информира БТА.

Двамата политици и техните екипи водеха преговори през изминалата седмица с цел да уредят спора до вчера. Но въпреки че и двете страни определиха обсъжданията като конструктивни, никой досега не е отстъпил.

Източници, цитирани от ДПА, заявиха, че Зьодер и Лашет са се срещнали снощи в сградата на Бундестага в Берлин, но разговорите им, продължили повече от три часа, не са довели до резултат.

Ако днес не се стигне до решение, въпросът може да бъде предаден на парламентарната група утре.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ