Бившият кмет на Хамбург става финансов министър в новото правителство на Меркел

Бившият кмет на Хамбург става финансов министър в новото правителство на Меркел

Бившият кмет на Хамбург става финансов министър в новото правителство на Меркел

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) официално представи шестте си кандидати за министерските постове в новото правителство на канцлера Ангела Меркел, предаде „Ройтерс“.

Може би най-значимото от новите назначения е това на бившия кмет на Хамбург и настоящ лидер на ГСДП Олаф Шолц, който ще застане начело на ключовото министерство на финансите.

„Олаф Шолц е сред най-уважаваните експерти в областта финансовата политика в Германия“, заяви Андреа Налес, която ще поеме ръководството на ГСДП след съставянето на новото правителство. Тя добави, че петдесет и девет годишният Шолц ще бъде и вицеканцлер.

Решението на Меркел да даде финансовото министерство на социалдемократите разгневи много от нейните съпартийци, тъй като те се страхуват, че това ще доведе до пълна промяна в бюджетната политика на Германия, установена от дългогодишният ветеран Волфганг Шойбле, който се превърна в символ на строгите икономии в Еврозоната през последните 8 години, ще трябва да се оттегли от поста си.

ГСДП обикновено подкрепят по-високи социалните разходи, но от партията са заявили, че ще опитат да запазят балансираната бюджетна политика на Шойбле.

Андреа Налес потвърди и информацията, че настоящият министър на правосъдието Хайко Маас ще замени Зигмар Габриел на поста министър на външните работи на Германия. 51-годишният Маас, който е един от най-отявлените критици на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия"(АзГ), стана известен с прокарването на амбициозен закон, който принуди Facebook и Twitter да премахват реч на омразата и фалшиви новини, публикувани от техните потребители.

Бившият генерален секретар на ГСДП Хубертус Хайл ще стане министър на труда,  поемайки едно от министерствата с най-голям бюджет - 135 млрд. евро. Позицията е от ключово значение за социалдемократите, които искат да въведат трудови реформи, сред които възможността работниците да съкращават работната си седмица в определени периоди от време.

Четиридесет и девет годишната Катарина Барли, която миналата година пое министерството по въпросите за семейството, ще замени Маас в правосъдното министерство.

Франциска Гифи, която е родена в Германска демократична република (ГДР), ще стане министър на въпросите за семейството. Досега Гифи беше кмет на берлинския квартал "Нойкьолн", който е известен с високата концентрация на имигранти и ниската заетост.

Свеня Шулце, работила като министър на науката и изследователската дейност в провинция Северен Рейн-Вестфалия, преди социалдемократите да загубят изборите през 2017 г., ще поеме поста на министър на околната среда.

ГСДП заявиха в неделя, че две трети от членовете на партията са гласували в полза на съставяне на нова „голяма коалиция“ с Християндемократически съюз на канцлера Ангела, като новото правителство ще поеме своите функции на 14 март.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ