нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Германският финансов министър потвърди желанието си да стане канцлер

Снимка: Guliver / Getty images

Германският финансов министър и вицеканцлер Олаф Шолц потвърди днес желанието си да стане канцлер след изборите за Бундестаг догодина, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Ние искаме да ни бъде възложено да определяме насоките на политиката. Ето защо се борим да можем да дадем следващия канцлер", каза той пред регионална конференция на своята Германска социалдемократическа партия (ГСДП) в източната провинция Тюрингия. Шолц е кандидатът на ГСДП за поста на Ангела Меркел, която планира да се оттегли като канцлер след 15 години начело на германското правителство.

Сега лявоцентристката ГСДП е в широка коалиция с консервативния Християндемократически съюз (ХДС) на Меркел и сестринската му баварска партия Християнсоциален съюз (ХСС).

Шансовете да оглавим следващото федерално правителство "са по-големи, отколкото някои си мислят", увери съпартийците си Шолц. Той добави, че ГСДП не само е показала добър баланс в правителството, но и успехи в управлението на коронавирусната криза. Социалдемократът отбеляза милиардите помощи за икономиката, осигурили запазването на много работни места.

В речта си Олаф Шолц предрече, че кризата с коронавируса ще продължи до края на 2021 и началото на следващата година, така че трябва да бъде взето решение дали Германия да продължи да бъде силна социална държава, или да води твърда политика на икономии. "ГСДП ще бъде за укрепването на обществото и социалната държава", подчерта Шолц в речта си пред конференцията в курортния град Бад Бланкенбург.

още по темата
още от Политика