Германско издание: Ако Джонсън преодолее финалните пречки, ще бъде запомнен като най-големия експерт в сделките

 Германско издание: Ако Джонсън преодолее финалните пречки, ще бъде запомнен като най-големия експерт в сделките

Германско издание: Ако Джонсън преодолее финалните пречки, ще бъде запомнен като най-големия експерт в сделките

Сделката за Брекзита беше сключена вчера сутринта в Брюксел, след две нощи на дискусии, за да се избегне катастрофално излизане на Великобритания от ЕС без споразумение, пише френският в. "Либерасион". Въпреки че ЕС направи жест, подновявайки преговорите по споразумение, което обявяваше за окончателно от 25 ноември миналата година, на практика именно Лондон направи главната стъпка, като прие създаването на митнически контрол между Великобритания и Северна Ирландия. 27-те държавни и правителствени ръководители на страните от ЕС одобриха споразумението вчера, но без да си правят никакви илюзии. Все още има съмнения дали то няма да бъде отхвърлено от британските депутати.

Сегашният текст предвижда, че само британската провинция Северна Ирландия ще остане част от митническия съюз и вътрешния пазар на ЕС след преходния период - решение, което беше отхвърлено от Лондон от самото начало на преговорите. Новото е, че за да не бъде изолиран напълно Белфаст, Северна Ирландия ще бъде и част от британския митнически съюз по отношение на продуктите, предназначени за местна консумация.

Германският вестник "Щутгартер цайтунг" изразява в редакционна статия оптимизъм за постигнатото споразумение между Великобритания и останалите страни членки на ЕС. Шансовете за избягване на хаотичен Брекзит нараснаха рязко, подчертава изданието. "Ако премиерът Борис Джонсън успее да преодолее финалните пречки, ще бъде запомнен като най-големия експерт в сключване на сделки в британската история", добавя германският всекидневник, цитиран от БТА.

"Джонсън обаче не успя да изпълни обещанието си да получи неограничена свободна търговия за Великобритания. Той се отклони значително и от максималните си искания", пише още изданието.

Джонсън постигна споразумение. Сега му остава да сложи край на агонията, като убеди британската Камара на общините да го подкрепи, пише британският в. "Гардиън". Северноирландската Демократическа юнионистка партия (ДЮП) отново се обяви против, но не трябва да й се позволява да решава кой управлява Великобритания, добавя изданието.

Въпреки шумните си заплахи, сегашният британски премиер се опита да избегне по-голямата лудост: напускането на ЕС без споразумение. Той прие виртуална граница в Ирландско море, уеднаквяване на регулациите и предвиждаща тежка бюрокрация схема на връщане на мита. Говори се, че е направил отстъпки за абортите и субсидиите пред твърдите юнионисти. Джонсън преглътна десетина обещания, но премахна печално известната предпазна клауза. На практика, той даде на Белфаст вето върху бъдещи търговски споразумения.

И въпреки това ДЮП отказа да приеме споразумението, което може да означава, че Джонсън няма да може да спечели мнозинство в Камарата на представителите - въпреки че проучванията на общественото мнение в британската провинция Северна Ирландия показват силна подкрепа за запазване на търговските връзки с Република Ирландия. Това означава, че ДЮП е на ръба да направи това, което Шин Фейн не успя да постигне: да убеди мнозинството жители на провинцията да подкрепят евентуално обединение с Ирландия, подчертава в. "Гардиън", като призовава депутатите да подкрепят споразумението.

За да продължим напред, депутатите от всички партии трябва да подкрепят споразумението, но колкото и невероятно да изглежда, някои политици, заемащи изборни постове, изглеждат готови да го отхвърлят, посочва изданието. Вместо това депутатите би трябвало да гласуват за споразумението на Джонсън, а тези, които не харесват някои подробности, би трябвало да отложат тази борба за преходния период. Със сигурност е време да се сложи край на тази агония, заявява вестникът.

Джонсън постигна в последната минута споразумение с уморените си и скептични европейски колеги. Сега предстои най-трудната част: да спечели подкрепа за сделката в разделения на фракции британски парламент, пише в. "Вашингтон пост".

Британският лидер се надяваше, че европейските ръководители в Брюксел ще отхвърлят идеята за ново отлагане на Брекзита след 31 октомври. Това щеше да му помогне да сплаши британските депутати и да ги накара да се подчинят, както и да му помогне да изпълни политическо обещание. Европейските лидери обаче отказаха.

Ако утре британските депутати отхвърлят сделката, приет от тях закон задължава Джонсън да поиска отлагане на Брекзита. Лидерите на ЕС вероятно ще се съгласят, за да избегнат хаоса на внезапната раздяла.

Има обаче признаци, че борбата в британския парламент ще е изключително трудна. Твърди привърженици на Брекзита от Консервативната партия се обявиха против, Лейбъристката партия изрази несъгласието си, а притежаващата несъразмерно на размерите си влияние Демократична юнионистка партия (ДЮП) отхвърля новото споразумение, което според нея "не отговаря на дългосрочните интереси на Северна Ирландия".

За разлика от предшественичката си Тереза Мей, Джонсън не зависи от 10-те гласа на ДЮП. Но той ще има нужда от подкрепата на депутати от всички партии и да продължава напред без тях е рискована стратегия, подчертава в. "Вашингтон пост". Премиерът обаче изрази увереност, че депутатите ще решат да подкрепят споразумението, след като го прочетат.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ