Гибралтар заплаши Испания с ответни мерки, ако бъде изключен от сделката за Брекзит

Гибралтар заплаши Испания с ответни мерки, ако бъде изключен от сделката за Брекзит

Гибралтар заплаши Испания с ответни мерки, ако бъде изключен от сделката за Брекзит

Правителството на Гибралтар предупреди, че може да отнеме правата и защитите, с които се ползват работещите в рамките на неговите граници испанци и други граждани на ЕС, ако Мадрид използва правото си на вето, за да изключи британската територия от споразумението за Брекзит между Европейския съюз и Обединеното кралство, предаде „Гардиън“

Според насоките на ЕС за водене на преговори, публукивани през април 2017г., Гибралтар ще бъде изключен от бъдещите търговски споразумения с Великобритания след Брекзит, ако преди това Обединеното Кралство не се договори с Испания за статуса на територията, което практически дава на Мадрид право на вето.

Заместник-главният министър на Гибралтар Джоузеф Гарсия заяви, че клаузата за испанско вето е незаконна и че нейното използване ще бъде оспорено в съда.

„Допитахме се до най-опитните адвокати във Великобритания, които ни казаха, че клаузата е незаконна. Нашата позицията е, че ако Испания използва правото си на вето, ние ще го оспорим в съда, каквото и да означава това за Брекзит.“, каза Гарсия.

Гарсия заяви, че ако Гибралтар бъде изключен от споразумението за Брекзит, неговото правителство ще бъде принудено да преразгледа правата на гражданите на ЕС, които живеят и работят там, а също така и на 13 000 работници, които ежедневно пресичат границата от Испания.

„Нашето становище е, че вече не сме длъжни да предоставяме права на европейските граждани, които са предписани в споразумението за напускане и преходен период, защото то няма да се отнася до нас“, каза Гарсия.

„Що се отнася до работниците, искам да подчертая, че това не е нещо, което желаем. Това обаче е един от вариантите. Има 2000 европейски граждани, които живеят в Гибралтар, без да броим останалите работниците. Някои от тях очевидно работят тук. Около 800 от тях са испанци, които са избрали Гибралтар за свои дом.“, добави той.

Гарсия заяви, че Гибралтар не е искал преговорите да бъдат за „вето, изключване, заплахи и отменяне на права на граждани, но че заплахата за вето от Испания е внесла „елемент на несигурност“ в преговорите.

Цели 96% от жителите на Гибралтар, които са британски граждани от 1713 г., подкрепиха оставането на Обединеното Кралство в ЕС на референдума на 23 юни 2016 г.,

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ