Гласуването с машина на вота - с времеви лимит за всеки избирател

Гласуването с машина на вота - с времеви лимит за всеки избирател

Гласуването с машина на вота - с времеви лимит за всеки избирател

Тече подготовката за предстоящите парламентарни избори на 11 юли. В процес на отпечатване са хартиените бюлетини за вота. Това съобщи на брифинг говорителят на ЦИК Росица Матева.

"Ще бъдат отпечатани 7 408 500 хартиени бюлетин. Те са толкова, колкото са и избирателите в избирателните списъци. ЦИК е взела решение в чужбина да има - общо 421 машини в 273 секции. В страната ще има машинно гласуване в 9401 секционни избирателни комисии, като в 700 от тях ще бъде поставена и втора машина", каза Матева. 

Тя съобщи още, че гласоподавателите, които ще са на почивка в страната и чужбина на 11 юли, трябва да знаят, че след 2009 г. в страната българските избиратели могат да гласуват само по постоянен или по настоящ адрес, ако имат заявен такъв. Срокът за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес изтича в събота, на 26 юни.

И още, един избирател може да се забави до 5 минути по време на гласуването, след което сесията за гласуване изтича. По аналогията с хартиената бюлетина, комисията може да даде нова карта за гласуване, за втори опит. Избирателят няма да има право на трети опит. 

При спиране на тока машината може да работи на батерия около 3 часа. "Ще се надяваме за това време да се отстрани повредата по електрическата мрежа. При необходимост от смяна на ролката на машината, може да се извика техник, но това не спира гласуването. Трябва да не може машината да работи и едва тогава ще се спре машинното гласуване. За всичко останало трябва да състави констативен протокол", каза още говорителят на ЦИК.

Матева каза още, че процедурата по доставката на допълнителните 1637 машини за гласуването на парламентарните избори на 11 юли е завършена, като обявеният за изпълнител е "Информационно обслужване". С постановление на МС вчера са одобрени и допълнителните разходи по бюджета на ЦИК, за да се извърши плащането. Днес с друго решение на МС е възложено на "Информационно обслужване" да сключи договор с ЦИК за изпълнение на обществената поръчка. 

Матева заяви още, че има регистрирани 21 организации като наблюдатели и има подадени 2 заявления от социологически агенции.

В деня на изборите ще има опити за саботаж, доколкото виждам как върви предизборната кампания, заяви на брифинга говорителят на ЦИК Цветозар Томов. "Ще има опити за саботаж в СИК, ще има в РИК, има такива опити и в самата ЦИК. Това е обстановката, при която произвеждаме тези избори. Тя никак не е лесна, но ние сме поели отговорността да се справим и не бихме имали никакво извинение, ако не се справим", каза още Томов.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ