Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Под обсада ВСС гласува повторно номинацията на Гешев за главен прокурор (обновена)

Снимка: Мениджър Нюз

Под обсадата на полицейска охрана и два протеста Висшият съдебен съвет (ВСС) гласува днес за втори път номинацията на Иван Гешев за главен прокурор. До процедурата се стигна, след като миналата седмица президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначаването му. Мотивът беше, че не е имало реално състезание за поста.
На първото заседание Иван Гешев получи подкрепата на 20 от членовете на ВСС. По закон, ако и днес получи одобрение от поне 17 магистрати, този път държавният глава няма право да откаже издаването на указ. 

Процедурата около избора на Гешев беше белязана от множество протести и контрапротести. Значително по-малобройни от миналия път са днес двата протеста "за" и "против". Буферна зона от полицейски заграждения, оформена точно пред сградата на ВСС разделя двата лагера. Улица "Екзарх Йосиф" в частта между бул. "Мария Луиза" и Женския пазар е напълно затворена за движение. Спряно е дори движението на травмаите, преминаващи по този участък.  Засега блокадата ще продължи поне, докато трае обсъждането и гласуването.

 

 

още по темата
още от Политика