Гешев нареди: ДАНС и МВР да проверят 53 язовира и отпадъците в бивши мини

Гешев нареди: ДАНС и МВР да проверят 53 язовира и отпадъците в бивши мини

Гешев нареди: ДАНС и МВР да проверят 53 язовира и отпадъците в бивши мини

Главният прокурор Иван Гешев възложи на Държавна агенция „Национална сигурност“ и на Главна дирекция „Национална полиция“ съвместно да извършат проверка на комплексните и значими язовири на територията на цялата страна, които са общо 53 на брой. Проверката трябва да изясни какво е актуалното състояние на водния обем в язовирите и дали има водохранилища с обем под оптималните нива, гарантиращи осигуряване на питейно-битовото водоснабдяване на гражданите.

Указано е след извършване на проверката да бъде предоставена обобщена справка за всеки един от проверяваните язовири. Ако по време на проверките по места бъдат събрани данни за извършено престъпление от общ характер, те ще бъдат изпращани на съответните компетентни прокуратури за вземане на отношение. 

Също така Гешев разпореди на министъра на вътрешните работи Младен Маринов и на председателя на Държавна агенция „Национална сигурност“ Димитър Георгиев проверката за отпадъците, разпоредена на 6 януари, да обхване и съхранението им в зоните на всички мини, които не са в експлоатация на територията на България. Съвместната инспекция трябва да установи броят, местоположението и данните за последния концесионер, ползвател или рекултиватор на недействащите мини в страната. Освен това трябва да се разбере и вида и произхода на съхраняваните в тях отпадъци, включително и дали същите са били предмет на трансграничен превоз. В обхвата на проверката са включени и действията на компетентните контролни органи. Тук също е дадено указание при наличие на доказателства за извършено престъпление от общ характер, незабавно да бъдат уведомени съответните районни прокуратури, уточняват още от държавното обвинение. 

 

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ