Гърция върна бонуса в избирателната си система

Гърция върна бонуса в избирателната си система

Гърция върна бонуса в избирателната си система

С 163 гласа "за" и 121 "против" гръцкият парламент прие промени в избирателната система на страната, като на практика така върна т.нар. бонус за политическата сила, спечелила най-много гласове на изборите. Бонусът беше отменен през 2016 г., когато беше приета простата пропорционална избирателна система.

С новата избирателна система, ако първата политическа сила спечели поне 25 процента от валидните гласове, ще получи бонус от 20 депутатски места, а останалите 280 ще бъдат разпределени пропорционално на гласовете. За всеки 0,5 процентни пункта над 25 процента първата партия ще получава един допълнителен депутат. Максимален бонус от 50 места ще се получава за 40 и повече процента от гласовете, предава БТА.

Правителственият законопроект обаче не получи необходимите 200 гласа, за да влезе в сила за следващите парламентарни избори. Затова те ще се проведат по сегашната проста пропорционална избирателна система, а новите стари правила ще се прилагат за следващите избори.

Всички опозиционни сили, с изключение на крайнодясното Гръцко решение, гласуваха против промените в избирателната система.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ