Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Гутериш покани Борисов на среща на върха за климата

Снимка: Gulivier/ Getty Images

Премиерът Бойко Борисов разговаря по телефона с Генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, който го покани да вземе участие в организираната от него Среща на върха по климата, предвидена да се състои в контекста на откриването на 74-та сесия на ОС на ООН. 

Целта на форума е да се даде нов тласък и да се засили изпълнението на ангажиментите, поети по силата на Парижкото споразумение по климата с цел спиране на увеличаването на количеството вредни емисии в атмосферата и достигане на климатично неутрални нива на вредните емисии.

Генералният секретар на ООН е изразил надежда, че в рамките на предстоящия форум в Ню Йорк "премиерът Борисов ще сподели управленския си опит по отношение на приоритетите в областта на климата и опазването на околната среда". 

Борисов е изразил пълната си подкрепа за амбицията на Гутериш Европейският съюз да стане лидер в постигането на климатично неутрални нива на вредните емисии до 2050 година, съобщиха от МС.

В телефонния разговор между двамата, проведен по искане на генералния секретар на ООН, Гутериш е благодарил на Борисов за личната му ангажираност с въпросите по опазването на околната среда и за отстояването на ангажиментите по Парижкото споразумение по климата от страна на българското правителство.

Като страна по Парижкото споразумение и държава-членка на ЕС, България стои зад поетите ангажименти на национално и на европейско ниво, е подчертал още Борисов. Премиерът е изтъкнал, че страната ни преизпълнява ангажимента си за повишаване на дела на използването на енергия от възобновяеми източници, като достигна дял от 18,8 %, с което заема водещо място в ЕС.

Климатичните промени не са абстракция, а факт, e казал още премиерът Борисов и добави, че това е най-голямото предизвикателство пред света сега и за в бъдеще. Министър-председателят е бил категоричен, че е от жизнено важно значение да продължат усилията за опазване на околната среда. Държим на чистата природа, увери в края на телефонния разговор премиерът Бойко Борисов.

още от Политика
18
Понеделник
Ноември