Хайко Маас: Брекзит без сделка е безотговорност

Хайко Маас: Брекзит без сделка е безотговорност

Хайко Маас: Брекзит без сделка е безотговорност

Пандемията направи сделката за Брекзит по-нужна от всякога и провалът ѝ ще означава безотговорност. Това смята външният министър на Германия, Хайко Маас, цитиран от Politico.

Коронавирусът е причина преговорите с Лондон да станат „дори по-трудни“, но и „направи споразумението дори по-необходимо“, заяви министърът след среща с главния преговарящ от страна на ЕС, Мишел Барние, в Берлин. „С днешните здравни и икономически предизвикателства хората от двете страни трябва да нагърбят достатъчно, затова би било напълно безотговорно да ги натоварваме в това положение в допълнителни проблеми при вариант без сделка“, коментира Маас.

Според него решението за бъдещия режим на границите между Ирландия и Северна Ирландия, както и честната конкуренция и обединението на вътрешния пазар на ЕС са изключително важни, а вратата за „близки и амбициозни партньорства“ с Великобритания остава отворена.

По-рано днес Барние се срещна и с германския канцлер Ангела Меркел.

Миналата седмица британският премиер Борис Джонсън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се договориха за ускоряване на преговорите за Брекзит.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ