Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Хиляди излязоха на шествие в Атина против нов закон

Снимката е илюстративна. /Getty Images

Над 10 хил. жители на Атина се събраха на шествие, в знак на недоволство срещу нов закон на правителството за регулация на уличните демонстрации, но въпреки това той беше приет от депутатите със 187 гласа „за“.

Протестиращите се събраха пред сградата на парламента в гръцката столица с лозунги „долу ръцете от демонстрантите“. Част от тях хвърлиха бензинови бомби срещу полицията, която им отвърна със сълзотворен газ, предаде „Ройтерс“. 9 души са били арестувани, а други 15 са привикани на разпит.

Законопроектът дава правомощия за ограничаване и пълна забрана на протестите, ако властите преценят, че те застрашават обществената безопасност. Освен това тя прехвърля отговорността за причинени вреди и щети върху участниците в шествията.

„Свободата на един човек да протестира е толкова ценна, колкото свободата да посети болница, работата си, дома си“, коментира премирът Кириакос Мицотакис в обръщение в подкрепа на закона. Според него трябва да има установен ред, който да не възпрепятства движението на гражданите.

Новите правила целят да заменят указ от 1971 г., ограничаващ митингите. Опозиционните партии обвиняват правителството, че действа превантивно, за да се предпази от евентуални демонстрации заради пандемията от новия коронавирус.

още от Политика