Хиляди унгарци на протест срещу Орбан

Хиляди унгарци на протест срещу Орбан

Хиляди унгарци на протест срещу Орбан

Десетки хиляди унгарци протестираха втора поредна събота в Будапеща против преизбирането на премиера Виктор Орбан, предават информационните агенции.

Най-малко 30 000 души се присъединиха към митинг, на който ораторите поискаха обществените медии да не бъдат подчинявани на управляващата партия, предава Франс прес.

Консервативният премиер Виктор Орбан, на власт от 2010 г.., спечели на 8 април трети пореден мандат. Неговата партия Фидес получи повече от половината гласове на изборите, което й осигурява мнозинство от 2/3 в парламента.

Правителството на 54-годишния Орбан редовно получава обвинения за натиск върху медиите, като подчинява обществения интерес на редакционен контрол и насърчава купуването на медии от бизнесмени, близки до властта.

Наблюдателите от ОССЕ (Организацията за сигурност и  сътрудничество в Европа), отбелязват, че изборите са преминали при задоволителни условия, но капацитетът на гражданите да направят информиран избор е бил ограничен от преобладаващата „ксенофобска реторика“ и „пристрастността на медиите“.

Много от демонстрантите, повечето млади хора, скандираха „Демокрация“ и вееха знамената на Унгария и ЕС. Протестите няма да променят системата за един ден, но ще създадат гражданско движение, противопоставящо се на Орбан, казват участници в митинга. Те настояват за независими институции и свободни медии.

В петък Орбан одобри публикуването на списъци с „мрежите на Сорос“ в Унгария от един от проправителствените вестници. В него фигурираха 200 имена на служители на организацията, преподаватели и журналисти, представени като свързани със Сорос. Орбан обвинява 87-годишния американски милиардер от унгарски произход, че насърчава масовата имиграция в Европа.

Върховният комисариат по човешките права към ООН разкритикува публикацията със списъка „врагове на правителството“ и заяви, че той атакува „все по-ограниченото пространство на гражданското общество“.

Преди изборите Орбан заяви, че ще поиска приемането на поредица от закона „Стоп Сорос“, насочени срещу част от гражданските организации.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ