Хонконг отлага изборите с една година заради коронавируса

Хонконг отлага изборите с една година заради коронавируса

Хонконг отлага изборите с една година заради коронавируса

Хонконг ще отложи с една година изборите за Законодателен съвет, насрочени за 6 септември, заради пандемията от новия коронавирус. Това съобщи изпълнителният директор на региона, Кари Лем.

Тя отбеляза, че това е най-трудното решение, което се е наложило да вземе през последните 7 месеца, а целта на отлагането е запазването на общественото здраве и осигуряването на честно провеждане на изборите, предаде „Би Би Си“.

От продемократичната опозиция обаче видяха в непредвидената промяна опит за възпрепятстване на упражняването на правото на глас на жителите, след като се надяваха да съберат мнозинство в съвета през есента.

В петък новозаразените с COVID-19 в Хонконг са 121 души, като през последните 10 дена броят им ежедневно надвишава 100, което според властите е „трета вълна“ на заболяването. Лем смята, че тази тенденция ще попречи на всичките над 4.4 млн. избирателя да се включат в изборния процес заради риска и страха от заразяване, особено при най-възрастните. Освен това заради наложените рестрикции при пътуванията гражданите на региона, които понастоящем живеят в континентален Китай, също няма да могат да участват. Пекин се съгласи със съображенията на Лем.

Общо 3200 са потвърдените случаи на болни от COVID-19 в Хонконг, а починалите са 27.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ