Христо Иванов: Нашата задача ще е смяна на философията на властта

Христо Иванов: Нашата задача ще е смяна на философията на властта

Христо Иванов: Нашата задача ще е смяна на философията на властта

Нашата задача ще е смяна не просто на едни с други, а смяна на философията на властта. Това трябва да е демократично мнозинство, ние ще удържаме центъра. Това заяви при консултациите с президента Радев съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. По думите му, тази "карантина", в която трябва да бъде поставено управлението на страната от носителите на "корупционния вирус", е изключително важна предпоставка за започване на решаването на този проблем. Като следващата възможност, пред която ще се изправи това управление, той очерта рестартът на Прокуратурата и на Висшия съдебен съвет. Иванов даде заявка, че от ДБ ще работят за това да има конституционна промяна, а не просто излъчване на нов състав на Инспектората или на ВСС.

"Това е третата ни среща за тази година в този формат и се надявам да сложим край на този дълъг изборен маратон. С вота си за вас българските граждани показаха, че имат нужда от безкомпромисна защита на правовата държава и пресичане на злоупотребите с власт. Пред вас стои отговорността да поемете ангажимент към последователно отстояваните от вас приоритети за върховенство на правото и модернизация на страната. Трябва да покажете, че те трябва да са приоритети на едно бъдещо управление,  независимо от неговата формула. Двете служебни правителства, които назначих, не просто стабилизираха държавата, създадоха добра основа за бъдещо взаимодействие, преодоляло негативите на миналото. Това е основният критерий, по който гражданите ще дават или отнемат доверие на политическите формации в бъдеще", каза в началото на срещата президентът Румен Радев. 

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов изрази надежда този път да има успех за излъчването на управление. "След третите избори то изглежда безалтернативно. Въпросът е как да съумеем след това то да функционира. Това управление осигурява на страната не просто редовно правителство, но и изключително важната възможност да започнем промяната, защото промяната не трябва да се разглежда като смяна един с друг, а дълбока трансформация на това как се упражнява властта. Много е важно, че първата характеристика на мнозинството, което започва да се очертава е, че то ще може да функционира самостоятелно без ДПС и ГЕРБ, без онези политически формации, които са носители на корупционния вирус. Тази "карантина", в която трябва да бъде поставено управлението на страната от носителите на корупционния вирус, е изключително важна предпоставка за започване на решаването на този проблем.

По думите му, следващата възможност, пред която ще се изправи това управление, е рестартът на Прокуратурата и на Висшия съдебен съвет. "Това в някои аспекти, за да бъде трайно и дълбоко, ще изисква и по-големи мнозинства. И тук ще бъде сложността да се намери начин това да се случи. Ние ще работим за това да има конституционна промяна, а не просто излъчване на нов състав на Инспектората или на ВСС. И не просто да се опитаме да окажем обществено влияние върху Иван Гешев да си подаде оставката, защото това трябва да се случи. Това управление ще може да започне трансформация на администрацията", каза Христо Иванов. 

"Влизаме в това мнозинство с намерение да внесем в него капитала, който нашата формация има. И този капитал не е наш, той е на общността, която дълги години се бори за тази промяна. Нашата задача ще е смяна не просто на едни с други, а смяна на философията на властта. Това трябва да е демократично мнозинство, ние ще удържаме центъра", каза съпредседателят на ДБ.

Христо Иванов подчерта, че от "Демократична България" ще държат на присъединяването на страната към Еврозоната в сроковете, които държавата си е поставила вече.

Атанас Атанасов от ДБ коментира сектора за сигурност. Той каза, че смяната на шефовете на службите е била добра стъпка, но в същото време се очертава ситуация, в която сектор "Сигурност" изглежда "дебалансиран" и допълни, че някои от новите назначения не са били удачни. "По време на служебните правителства бяха сменени всички шефове на специални служби и това трябваше да се случи. Но някои от назначенията, според нас, не бяха удачни. Например смятам, че главният секретар на МВР, му е твърде висока тази позиция", заяви Атанасов. Той поиска ограничаване на органите, които използват СРС-та. Това се отнася и за пълно ограничаване на Прокуратурата. И добави, че от партията са подготвили законопроект за изменение на Закона за специалните разузнавателни средства. "Трябва да се въведе в действие Съвета по сигурността към Министерския съвет. Този орган, който има много важни функции, той не работи", добави той. 

В отговор президентът заяви, че МВР е успяло да пречупи купения вот, което според него е сериозно постижение. "Проблемите, където са системни, трябва да намерят своето решение", каза още Радев. 

Това беше втората за деня консултация при президента Радев. Първата беше с представителите на партия "Има такъв народ". На нея те дадоха заявка да направят всичко по силите си, за да има нормално правителство, както и да продължат да бъдат такива, каквито а, без политическо лицемерие. От партията на Слави Трифонов изтъкнаха, че ще трябва да се надмогне личното его и ще трябва да се направят необходимите компромиси в името на голямата цел. 

Последната среща при президента с представителите на ПП "Възраждане" е насрочена за 13 часа.

По време на вчерашните срещи при президента Румен Радев, от "Продължаваме прояманата" обявиха, че са завършили коалиционното споразумение и очакват до края на седмицата да им бъде връчен мандата за съставяне на праителство. На излизане от Президентството съпредседателят на ПП Кирил Петков обяви, че ако получи одобрение, веднага ще обяви структурата на Министерския съвет. 

От ГЕРБ-СДС пък се зарекоха да бъдат знаеща, можеща и непримирима опозиция и че всяка грешка ще бъде осветявана. От ГЕРБ-СДС изразиха несъгласие с прекалено позитивната оценка на президента по отношение на служебното правителство и изразиха надежда, че с началото на новия му президентски мандат, стилът на управление на Румен Радев да бъде друг. 

От ДПС бяха категорични, че преодоляването на политическата криза може да се случи чрез диалог между партиите, политическите субекти и диалог между институциите. Нещо повече, от партията заявиха, че одобрен План за възстановяване и устойчивост и одобрени оперативни програми, могат да дадат тласък за развитието на икономиката в страната.  

От БСП обявиха, че ще имат сериозен принос в решаването на проблемите на страната, и намекнаха, че новото управление ще има нужда от "силен социален лектор". Оттам допълниха, че ще положат усилия да има редовен кабинет и работещ парламент, и като най-важна задача ще бъде работата по приемане на Бюджет 2022.  

Това са третите за годината консултации на държавния глава в опит да бъде съставено редовно правителство, след като след парламентарните избори на 4 април и на 11 юли не се стигна до сформиране на редовен кабинет. След вота на 14 ноември от "Продължаваме Промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България" заявиха готовност за съставяне на правителство и проведоха серия от разговори в 18 публични дискусии по секторни политики с цел подписване на коалиционно споразумение. Очаква се то да бъде подписано в следващите дни, а до края на седмицата да бъде връчен и първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Според Конституцията, президентът след консултации с парламентарните групи връчва първия проучвателен мандат за правителство на кандидата за премиер, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, който има 7-дневен срок да предложи кабинет. 

 

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ