И починали хора започнали да хвалят Путин във „ВКонтакте"

И починали хора започнали да хвалят Путин във „ВКонтакте

И починали хора започнали да хвалят Путин във „ВКонтакте"

В руската социална мрежа "ВКонтакте" са започнали да се появяват хвалебствия по адрес на Владимир Путин в профилите на починали хора, съобщава руската секция на Би Би Си, като се позовава на сигнали от потребители.

Съобщеният обикновено се публикуват в популярни групи по интереси или по региони. Някои от тях съдържат хаштага "ПутинКрут“ (крут се използва като як, велик, важен човек, първи, опасен, думата има още множество подобни синоними,  бел. ред).

Хората, в чиито акаунти са пускани тези съобщения,  от дълго време не се появявали в мрежата, понякога от години, а на страниците им приятели и роднини оставяли постове, от които се разбира, че са починали.

Пресслужбата на "ВКонтакте" потвърдила пред радио "Говорит Москва", че има такива случаи и че акаунтите са били хакнати. Страниците, от които са изпратени съмнителните съобщения междувременно са били блокирани.

Изданието "Медиазона" отбелязва, че някои от постовете са били илюстрирани с логото на "Младата гвардия на Единна Русия“, но от организацията не са коментирали как логото за агитация се е озовало на страницата на починали хора.

Записите с хаштага "ПутинКрут" започнали да се появяват в деня на голямата пресконференция на Владимир Путин, 14 декември. Тогава той обяви и решението си да се кандидатира като независим на президентските избори през март за четвърти мандат.

Някои от публикациите в руската социална мрежа били на живи хора.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ