"И в най-тежкия момент трябва да има диалог" - Първанов потвърди за разговор с Борисов

И в най-тежкия момент трябва да има диалог - Първанов потвърди за разговор с Борисов

"И в най-тежкия момент трябва да има диалог" - Първанов потвърди за разговор с Борисов

И в най-тежката политическа криза трябва да има диалог от двете страни на барикадата. Това казва президентът на България с два поредни мандата /2002 - 2012 г./ Георги Първанов пред в. "24 часа", с което потвърждава думите на Борисов, че са разговаряли. По-рано днес премиерът заяви, че Първанов му се обадил преди ден и са обсъдили ситуацията в страната.

"Смятам за нормално в най-тежкия момент, в условия на най-тежка политическа криза, да има отворени линии за диалог на хора от политиката, които са на различни идеологически позиции и опоненти, каквито сме ние с Борисов.", казва още Първанов.

Той уточнява, че в разговора е коментирано да се направи анализ и сравнение между протестите през 1996-1997 г., "когато аз бях на барикадата, и сегашната ситуация. Един такъв анализ би бил полезен не само на управляващите и опозицията, но и на обществото като цяло“. И напомни, че преди 25 г. той самият е трябвало да реагира на протести в контекста и условията на тежки икономическа криза, външна изолация, зърнена криза. Докато сега проблемите са по-различни и исканията на огромна част от протестиращите са справедливи, допълни той.

„Имам тежък опит от подобен протест и показах как се действа, когато управляващите разбират, че потенциалът вече е изчерпан. В такива случаи няма нищо по-естествено от това да се отиде на резервната скамейка, да се сдаде властта“, допълва Първанов и уточнява, че не може да дава съвети на премиера, защото управляващата коалиция си има своя стратегия и политика.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ