ИА "Медицински надзор" ще предложи мерки, свързани с трансплантациите

ИА Медицински надзор ще предложи мерки, свързани с трансплантациите

ИА "Медицински надзор" ще предложи мерки, свързани с трансплантациите

Служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров даде срок от 5 работни дни на Изпълнителната агенция "Медицински надзор" да предложи мерки, които да не позволяват промени в обективната оценка и подредбата на листата на чакащите за трансплантации и да улеснят процесите на донорството и експлантацията на органи и тъкани. Кацаров настоява подреждането на чакащите да става на основата на оценка по обективни и международно приети критерии.

Предложенията ще бъдат публикувани за обществено обсъждане, съобщават от здравното министерство.

Д-р Кацаров се е срещнал днес с директора на агенция "Медицински надзор" доктор Георги Христов по повод установеното пререждане в листата на чакащите за трансплантация на черен дроб през април.

Д-р Христов информира министъра, че агенцията ще обмисли въвеждането на процедури, които да гарантират, че не може да се правят промени в обективната оценка и подредбата на листата. Той предложи на министъра също да се направят и промени в нормативната уредба, които да улеснят процесите на донорството и експлантацията на органи и тъкани. Д-р Христов информира министъра, че такива са били предложени още миналата година, но са били оставени без движение от предишното ръководство на МЗ.
 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ