"Има такъв народ" склонни да се коалират с ДБ и "Изправи се! Мутри вън"

Има такъв народ склонни да се коалират с ДБ и Изправи се! Мутри вън

"Има такъв народ" склонни да се коалират с ДБ и "Изправи се! Мутри вън"

Ние коалиция с партии на статуквото няма да правим. Ако изобщо може да се стигне до правителство, то е с другите две партии. Това каза председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов пред журналисти след срещата с президента Румен Радев днес, която е част от серията консултации с парламентарно представените сили за съставянето на бъдещо правителство. От ИТН ще обявят дали ще направят кабинет, след като стане ясно дали ГЕРБ ще успеят да направят техен.

Филип Станев, Тошко Йорданов и Виктория Василева от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" се явиха на консултация при президента Румен Радев преди връчването на мандат за съставяне на правителство. Това е втората по численост парламентарна група в 45-ото Народно събрание. 

"Предизвикателствата пред нашата страна са сериозни, не само пандемията, икономическата и социална криза, необходимостта от внасяне в срок на ефективен план за възстановяване и устойчивост. Това налага оперативно отговорно правителство, възможно най-скоро сформирано с устойчива парламентарна подкрепа. Към вас са насочени очакванията на българските граждани", каза президентът. 

Румен Радев посочи, че ако правителството на ГЕРБ-СДС не бъде прието, ако изобщо бъде внесено, отговорността идва при "Има такъв народ" като втора политическа сила. "Затова се надявам да чуя вашите намерения и готовност за съставяне на правителство. При какви условия, каква е вашата ценностна рамка и граница на компромис. Вашата роля е отговорна и очакванията към вас ще растат", добави още Радев.

"Вие вървите абсолютно по закон, което е дълг на президентската институция и ви благодарим, че го правите. Ние, като политическа сила, също мислим да го правим - да спазваме Конституцията и законите такива, каквито са. Да, Народното събрание има законодателна инициатива, то може да променя законите и това е неговата роля. В момента законите такива, каквито са, ще трябва да бъдат спазвани от всички, независимо дали им харесва, или не. Така че ние ще обсъдим, надявам се конструктивно, какво мислим в така създалата се ситуация", заяви зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. 

 

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ