Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Целта на Борис Джонсън е една - да изтръгне консервативния електорат от ръцете на Фараж, след като сам го прати там

Снимка: Guliver / Getty images

Централна тема за всички британски вестници днес е вчерашното импровизирано изявление на Борис Джонсън, смятан за фаворит да наследи Тереза Мей начело на консервативната партия и като премиер, с което той откри кампанията си за спечелване на лидерската битка.

Според в. "Индипендънт" Джонсън е докарал партията до света на безсрамието, поставяйки я в режим на оцеляване, при който се стъпва на най-първичните й инстинкти. Защото, според автора на "Индипендънт", проблемът пред партията на торите сега е да продължи да съществува, или да умре, като очевидно за спасяването й се допускат всякакви средства. Именно за такъв подход говорят действията на повечето кандидати за неин лидер, отбелязва вестникът.

Авторът обръща внимание, че Джонсън лицемерно говори за желание за Брекзит със споразумение. Но "всеки, който има макар и смътна представа за реалността, знае, че "брекзитиърите" не са в състояние да изтръгнат такова споразумение от Брюксел, което да мине през Камарата на общините. Ако това беше възможно, Тереза Мей би настояла за него, тъй като то щеше да спаси кариерата и репутацията й.

"Индипендънт" също стига до извода, че каквото и да говорят Джонсън и другите брекзитиъри, кандидатстващи за партийното лидерство, за каквито и да се представят, те имат една цел. След като с действията и лъжите си за Брекзит през последните три години успяха да тласнат собствените си избиратели в ръцете на Найджъл Фараж, сега искат да си ги върнат обратно, и Борис Джонсън изглежда най-способен да стори това. "Той зарази страната с ужасна венерическа болест, а сега предлага себе си като изцелител", обобщава вестникът.

Ще проработи ли тази логика? В далечен план - един господ знае. В краткосрочен - тя изглежда добре. Но вече сме в света след големия срам. И той намери своя месия, заключава "Индипендънт".

"Таймс" обръща внимание на решимостта му да изкара Великобритания от ЕС на всяка цена до крайния срок - 31 октомври, дори и без споразумение с Брюксел. За целта, посочва вестникът, той е готов дори да заобиколи парламента, като прекрати сесията му в момента на вземането на решението, защото знае, че там мнозинството е срещу Брекзит без споразумение.

В далеч по-злъчен тон за фаворита се изказва "Гардиън" в редакционна статия, като подчертава, че обединявайки се около него, консервативните депутати се отказват от сериозния подход и отговорността като необходими качества за един премиер.

Вече не е изненада, че консерваторите приемат Брекзит без споразумение като нещо нормално в менюто от опции за Брекзит, но това не трябва да престане да ни шокира, пише вестникът. Има и депутати тори, които схващат колко деструктивно би било това, но се боят да го кажат открито, защото всеки кандидат за партиен лидер, който си позволи да назове нещата с истинските им имена, ще загуби всякакъв шанс да победи. Вестникът има предвид това, че консервативният електорат е толкова дълбоко заблуден и упоен с идеята, или по-скоро с лъжата за Брекзит, че не би приел лидер, който би предложил някакъв по-мек подход по въпроса - справка: съдбата на Тереза Мей.

Разсъждавайки върху факта, че повечето от претендентите за лидерския пост са бивши или настоящи министри, "Гардиън" стига до "извънредното заключение, че знанието и опита, придобити като министър - потенциални качества като сериозност, отговорност, правилна преценка, прагматизъм - вече не се смятат за насъщни добродетели, когато се ухажва електоратът на консервативната партия през 2019 г.".

Ако такива добродетели имаха значение, Борис Джонсън не би бил фаворит, пише вестникът и отбелязва факта, че самият той е избегнал вчера да се позове на опита си от годините, когато е бил държавник на отговорен пост - начело на външното министерство, където "се провали с трясък". "Точно когато Великобритания имаше най-голяма нужда от гъвкава дипломация, начело на нея се оказа един груб провокатор. Уменията му в тънкостите на международните дела се простираха дотам да изрази най-груба обида с най-малко думи. Неговият безцеремонен подход нанесе трайни човешки вреди", се казва в редакционната статия, посочвайки примери. "Той нямаше и понятие за етичните задължения, свързани с тази роля" (на външен министър), отбелязва "Гардиън".

Няма причина да се вярва, че ще се отнесе по-сериозно и към задълженията на министър-председател. Той обещава да изкара Обединеното кралство от ЕС до края на октомври със или без споразумение. Начинът му да впечатли Брюксел е със заплаха да се отметне от финансовите ангажименти, поети от неговата предшественичка. Джонсън се опитва да постигне споразумение, показвайки презрение към споразумения. Той смята, че ще бъде приет сериозно от ЕС, като потвърди тяхното мнение, че е нечестив грешник.

Джонсън не е единственият претендент, готов да следва пътя на Брекзит без споразумение, но е единственият, който най-ярко демонстрира пренебрежение към международната репутация на Великобритания, твърдейки, че е най-способен да изпълни тази заплаха.

Консерваторите сега могат да решат да си затворят очите пред тези факти в неговата биография, но няма да имат извинение, ако той започне да прилага същите безразсъдни, мошенически маниери на Даунинг стрийт 10, заключава "Гардиън".

 

По материали на БТА

още по темата
още от Политика