Индонезия днес гласува за президент и парламент

Индонезия днес гласува за президент и парламент

Индонезия днес гласува за президент и парламент

В Индонезия днес се произвеждат президентски и парламентарни избори, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Това са най-големите еднодневни избори в света. Право на глас имат над 192 милиона души, посочва Ройтерс.

Битката за президентския пост ще е между досегашния държавен глава Джоко Видодо, бивш продавач на мебели, започнал политическата си кариера като кмет на малък град, и бившия генерал Прабово Субианто, когото Видодо победи с минимална преднина през 2014 г. Повечето анкети дават на Видодо двуцифрена преднина пред опонента му.

За депутати, чийто мандат е пет години, се кандидатират 245 000 души от 16 политически партии. Според анализатори най-големи шансове имат Демократична партия на Индонезия, Голкар и Движение за Велика Индонезия. В долната камара на досегашния парламент те имаха съответно 109, 91 и 73 депутати, припомня ТАСС.

За реда в деня на изборите ще се грижат близо 350 000 полицаи и военни, както и 1,6 милиона членове на паравоени структури, разположени из 17-те хиляди острова на страната.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ