Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Иран привика посланиците на Великобритания, Холандия и Дания

104

Снимка: Shutterstock

Иран свика посланиците на Великобритания, Холандия и Дания, обвинявайки ги в приютяване на ирански опозиционни групировки, съобщиха от ислямската република, цитирани от БГНЕС. Този ход идва след като 29 души, включително журналист, бяха убити при терористична атака на военен парад в иранския град Ахваз в събота.

Свързаното със Саудитска Арабия Патриотично арабско демократично движение в Ахваз твърди, че е поело отговорност за нападението. "Не е приемливо тези групировки да не фигурират в списъка от терористични организации на Европейския съюз, тъй като не са извършили досега терористична атака в Европа", заяви говорителят на иранското външно министерство Бахрам Касеми, цитиран от Спутник. Преди това говорителят на иранските въоръжени сили генерал Абдолфазъл Шекарчи каза, че бойците, извършили терористичната атака, са свързани със Съединените щати и Израел. Иранският външен министър Джавад Зариф също обвини "регионалните спонсори на тероризма и техните американски господари" за организирането на атаката.

В реч, посветена на конфликта от 22 септември 1980 г., когато Ирак навлезе в източната си съседка, иранският президент Хасан Рухани предупреди Доналд Тръмп да не повтаря лудостта на Саддам Хюсеин. "Същото ще се случи и с Тръмп. Америка ще бъде последвана от същата съдба като Саддам Хюсеин", каза той на воененния парад в иранската столица. Иранският президент подчерта, че Иран никога не е водил война и не е нахлувал в друга държава и няма намерение да го прави, но ще бъде готов да се защити и няма да се откаже от отбранителните си способности.

 

 

 

още от Политика
25
Вторник
Юни