Иран заплаши да възобнови ядрената си програма

Иран заплаши да възобнови ядрената си програма

Иран заплаши да възобнови ядрената си програма

Иран ще възобнови ядрената си програма, ако президентът Доналд Тръмп не удължи замразяването на санкциите срещу Техеран след подписването на споразумението през 2015 г. Това заяви в интервю за телевизия CBS външният министър Мохамад Джавад Зариф, цитирано от ТАСС.

"Налага се да имаме няколко варианта за действие, включително възобновяването на нашата активност в ядрената сфера с още по-голяма интензивност", казва Зариф. По думите му решението ще бъде взето в необходимия момент.

Зариф заяви, че международната общност не може да призовава Иран едностранно да изпълнява сделката, „която вече е била нарушена“. „От момента, когато Тръмп встъпи в длъжност, той и администрацията взеха всички мерки, за да не позволят на Иран да получи икономически изгоди от сделката", коментира иранският дипломат. По думите му тези стъпки подкопават доверието към Вашингтон.

Сделката с Иран беше подписана през юли 2015 г. с петте постоянни членки на Съвета за сигурност в ООН (Русия, Великобритания, Китай, САЩ и Франция) и Германия. Тя предвижда отмяна на санкциите в замяна на ограничаване на ядрената програма на Техеран.

На 12 май Тръмп трябва да реши дали подпише за поредното удължаване на замразяването на санкциите. Очаква се да не го направи и тогава санкциите се възобновяват автоматично.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ