Искат да забранят на Тръмп да решава сам за изпреварващ удар по Пхенян

Искат да забранят на Тръмп да решава сам за изпреварващ удар по Пхенян

Искат да забранят на Тръмп да решава сам за изпреварващ удар по Пхенян

Американски конгресмен поиска незабавно свикване на камарата на представителите и обсъждането на законопроект, който забранява нанасянето на превантивен ядрен удар срещу Северна Корея без одобрението на конгреса, съобщи РИА Новости. Това значи, че американският президент Доналд Тръмп няма да може да решава еднолично за нанасянето на изпреварващ удар.

До началото на септември членовете на камарата са във ваканция и трябва да започнат отново работа на 5 септември.

Искането за извънредното заседание е на демократа от Род Айлънд Дейвид Сисилайн. Той го мотивира с напрежението между двете страни и с „безотговорните думи на президента Тръмп“.

През януари в камарата на представителите бе внесен проект, който оставя на президента правото за незабавен ответен удар в случай на ядрената атака, но не и за изпреварващ. По думите на конгресмена законът ще намали напрежението и ще избегне катастрофата на ядрения конфликт.

Изявите на Тръмп изострят ситуацията на Корейския полуостров, смята демократът. По негови данни в момента там има около 20 000 американци, а още милиони хора живеят в зоните, до които могат да достигнат севернокорейските балистични ракети.

Критично важно е администрацията на Тръмп да опита всички дипломатически пътища да уреждане на ситуацията. Вместо това Тръмп прави ситуацията още по-лоша, коментира политикът в акаунта си в Twitter.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ