Испанският премиер Санчес ще се срещне с каталунските власти през февруари

Испанският премиер Санчес ще се срещне с каталунските власти през февруари

Испанският премиер Санчес ще се срещне с каталунските власти през февруари

Испанският премиер Педро Санчес ще се срещне с каталунския министър-председател Куим Тора в първата седмица на февруари в Барселона, където двамата ще обсъдят проблемите около автономната област.

Срещата е част от споразумението, което постигна испанският лидер на социалистите със сепаратистката левица на Каталуния, което беше част от усилията му да се върна на власт. Каталунската републиканска левица тогава се съгласи да се въздържи от гласуване при одобряването на Санчес за премиер, в замяна на подновяването на преговорите за политическото решение на автономния регион с правителството, информира El Pais.

„Споразумяхме се с Каталунската републиканска левица да започнем двустранни преговори между правителствата ни, които са съвсем констутиционно (легитимни), за да решим политическата криза. Наясно сме, че има дълбоки различия. Каталунските сепаратистки партии защитават своите права за самоопределнеие, а ние защитаваме единството. Ние искаме да гласуваме за споразумение, не за различия, което е каквото се случва в един референдум“, заяви по-рано Санчес в интервю пред испанските медии, което беше и първото му такова откакто се върна на власт.

Преговорите са ключови за испанските социалисти на Санчес и неговите коалиционни партньори, ако те искат да прекарат през парламента новия бюджет. Правителството, което не разполага с мнозинство в долната камара на парламента, има нужда от каталунската левица, която отново да се въздържи от гласуване, ако желае да финансовите му планове да бъдат одобрени. Но без преговори, „няма политически мандат“, предупреди говорителят на КРЛ Габриел Руфиан по време на дебата по време на избирането на Санчес. Премиерът по-рано не успя да гласува испанския бюджет през 2019 г., което и доведе до нови избори, проведени през април. Те бяха последвани от нов вот през ноември, след като Санчес не формира правителство. Сега обаче той е уверен, че ще успее да прекара бюджета „до края на лятото“ на 2020 г.

По време на интервюто, Санчес настоя, че иска да намери решение на ситуацията в Каталуния извън съдилищата. И обяви, че ще се срещне не само с Тора, но и с всички регионални лидери в Испания.

„Този път няма да съм този, който отива право в правителството да преговаря. Това законодателство трябва да е изградено на базата на консенсус“, добави той.

Премиерът критикува Народната партия, заради работата й с популистите от „Вокс“, които си сътрудничат в много региони на Испания, където получиха власт след местните избори. Той ги обвини и в това, че не обръщат достатъчно внимание на кризата в Каталуния. Според Санчес, проблемът е бил прехвърлен на новото правителство, заради „бездействието“ на бившия премиер от тяхната партия Мариано Рахой. В неговия мандат се проведе инициативата за референдум за независимост на Каталуния през 2017 г., информира Агенция „Фокус”.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ