Испанското правителство заседава за отнемане на автономията на Каталуния

Испанското правителство заседава за отнемане на автономията на Каталуния

Испанското правителство заседава за отнемане на автономията на Каталуния

Испанското правителство започна своето извънредно заседание, на което се очаква да приеме мерки за поемане на контрола над автономния район Каталуния, предадоха световните агенции.

Заседанието на правителството започна в 10 ч. местно време. След края му премиерът Мариано Рахой ще обяви какви за приетите мерки. Те ще бъдат подложени на гласуване в Сената. Очаква се правителството да се обяви за активиране на член 155 от испанската конституция, който позволява на Мадрид да суспендира автономния статут на Каталуния, ако тя не изпълнява ангажиментите си към държавата. Сенатът обаче трябва да даде одобрението си за тази мярка, преди тя да влезе в сила.

Същевременно днес допитване на агенция ХЕСОП, публикувано в каталунския в. "Периодико", показва, че мнозинството от хората в Каталуния мислят, че спорният референдум за независимост, произведен на 1 октомври, не предоставя законова основа за отделянето на Каталуния от Испания, предаде ДПА.

55,6 процента от каталунците смятат, че регионалният парламент няма мандат за обявяване едностранно на независимостта на Каталуния, показва допитването. Данните от него сочат още, че 68,6 процента от каталунците искат произвеждането на нови регионални избори, за да се разреши конституционната криза между Каталуния и останалата част на Испания. 68,3 процента подкрепят и започването на преговори за конституционни реформи, които ще позволят на Каталуния да получи повече автономия, вместо да се стига до пълна независимост.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ