Италианската партия "Лига" отхвърли твърденията за руско финансиране

Италианската партия Лига отхвърли твърденията за руско финансиране

Италианската партия "Лига" отхвърли твърденията за руско финансиране

Милиардерът и филантроп Джордж Сорос открито призова италианците да накарат партия "Лига" да разкрие дали е получила финансиране от Русия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

От "Лига" разкритикуваха думите на Сорос в неделя пред икономически форум в Северна Италия. Партията каза, че не получавала "никога нито лира, нито евро или рубла от Русия". Но лидерът на "Лига" Матео Салвини, който е вътрешен министър в новото правителство на премиера Джузепе Конте, нарече руския президент Владимир Путин "един от най-добрите държавници".

Полемиката около изказването на Сорос фокусира вниманието върху проруската програма на правителството на "Лига" и на антисистемното Движение "Пет звезди". В нея се потвърждават ангажиментите на Италия към НАТО, но се призовава за вдигане на европейските санкции, наложени на Русия, както и за започване на диалог и партньорство, предвид икономическото, търговското и стратегическото влияние на Москва.

По време на конференцията в Северна Италия Сорос бе запитан за възможна руска намеса в италианската външна политика. Той отговори, че е много притеснен, че Русия упражнява "негативно влияние" в Европа и каза, че италианците имат правото да знаят дали Москва е замесена в изборните резултати.

"Не знам дали Путин действително подкрепя финансово него и неговата партия. Това е въпрос, който мисля, че италианското общество има правото да попита", каза Сорос, визирайки Салвини.

Руски представители отхвърлиха твърденията, че Русия е подкрепяла и финансирала "Лига" или които и да е други проруски партии.

Салвини и Сорос дълго време са в спор, по-специално заради миграционната политика. Фондация "Отворено общество" вложи милиони долари в групи, които подпомагат мигрантите и бежанците в Европа. Неотдавна Сорос премести фондацията от Унгария, където премиерът Виктор Орбан я обвини, че е част от стратегия за наводняване на Европа с мигранти. Сорос и фондацията отричат това.

Сега Салвини заяви, че е срамно, че Сорос е бил поканен на конференцията в Северна Италия.

Лидерът на "Лига" направи няколко визити в Русия, в това число през март 2017 г., за да подпише споразумение за сътрудничество с управляващата партия Единна Русия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ