Италия готви референдум за намаляване броя на депутатите

Италия готви референдум за намаляване броя на депутатите

Италия готви референдум за намаляване броя на депутатите

Италия ще произведе на 29 март референдум за конституционна реформа с цел намаляване на брой на депутатите, предаде ДПА.

Датата е била определена на правителствено заседание, се казва в официално комюнике.

Според предложената реформа броят на членовете на Камарата на депутатите ще бъде намален от 630 на 400 души, а този на сенаторите - от 315 на 200, информира БТА.

Ограничаването на състава на двукамарния парламент е подкрепяно от Движение "Пет звезди" (ДПЗ), което го възприема като част от историческата си битка за премахване на привилегиите и облагите за често корумпирания политически елит на страната.

Другата формация от управляващата коалиция - левоцентристката Демократическа партия (ДП) - се съгласи да подкрепи реформата, като направи завой на 180 градуса, след като подписа коалиционно споразумение с ДПЗ през август.

Критиците виждат в предлаганите реформи популистки ход, насочен към антиелитарните обществени настроения. Според тях той ще спести сравнително малко средства и с нищо няма да спомогне за слагане на край на блокажите, които са често явление в работата на италианския парламент, отбелязва ДПА.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ