Премахване на клиничните пътеки и нов модел на финансиране обсъждани на преговорите за коалиционно правителство

Премахване на клиничните пътеки и нов модел на финансиране обсъждани на преговорите за коалиционно правителство

Премахване на клиничните пътеки и нов модел на финансиране обсъждани на преговорите за коалиционно правителство

Премахване на търговския статут на болниците, премахване на клиничните пътеки и нов Закон за лечебните заведения предложиха от партия "Има такъв народ" по време на разговорите за изработване на коалиционно споразумение за бъдещо управление. Те са инициирани от "Продължаваме Промяната", а на масата на преговорите са поканени "Има такъв народ", БСП и "Демократична България". Разговорите на тема "Здравеопазване" се водят от Асен Василев, а срещите се провеждат в експертен формат.

От "Има такъв народ" искат специализирани болници за лечение на коринавирус във всички области на страната, спешна подготовка на инфекционисти, както и създаване на кризисен щаб от вирусолози и други експерти, който да изказва публично мнението си за епидемията. 

"COVID зоните трябва да бъдат закрити, защото са неефективни", коментира, Андрей Чорбанов. По думите му, е необходимо да се създаде национална програма за Т-клетъчен скрининг, ваксинирането срещу коронавирусната инфекция да остане доброволен акт, както и да се направи пълен анализ на високата смъртност в страната.

Създаване на електронно здравно досие в рамките на 6 месеца и премахване на клиничните пътеки, искат още от ИТН. Според тях здравната карта на страната трябва да бъде актуализирана, а моделът на финансиране в системата трябва да бъде променен като за целта трябва да се приеме нов Закон за лечебните заведения. С него трябва да бъдат въведени така наречените обществени лечебни заведения, които ще работят с пари от НЗОК и няма да бъдат регистрирани като търговски дружества. Предлага се и подоходно здравно облагане - според доходите на всеки. От партията искат и демонополизация на НЗОК.

Чорбанов допълни, че е необходима дискусия за НЗОК и осигурителния модел. "Неплащането на здравните вноски да се приравни с неплащане на данъци. Да има пълна забрана за доплащане за дейности, които се заплащат от НЗОК", добави той.

Да се закрие Изпълнителната агенция "Медицински надзор" и да се създаде агенция за медицински одит, контрол и акредитация, чието ръководство да се избира от Народното събрание, предложи още Чорбанов. По думите му е необходимо въвеждане на мандатност на ръководните длъжности в болниците, остойностяване на медицински дейности, въвеждане на електронен регистър на пациентите, ефективно работеща доболнична помощ, скринингови програми за ранно откриване на онкологични заболявания и др.

От БСП настояват за краткосрочни мерки за справяне с епидемията от коронавирусна инфекция. За целта според тях трябва да бъдат създадени мобилни групи за ваксинация, които да посещават хора над 60 години, групи с повишен индекс на социален контакт и определени групи болни. От партията предлагат да се проведе разяснителна кампания за ваксините и епидемиологично проучване за преценка на обстановката в страната. И още - потоците в здравната система трябва да разделят, за да може освен коронавирус, да се лекуват и други социално значими заболявания, които са основна причина за повишена смъртност. 

"В последните особено 12 години здравната система беше сериозно обезличена. На базата на тази деградация на здравната система се стигна до печалните факти за повишена смъртност в разразилата се пандемия COVID-19. Причините не са във вируса, а в неспособността на здравната система да се справи", каза Георги Михайлов от БСП.

Догодина болнициите в труднодостъпните райони трябва да придобият статут на "защитени" и да получат допълнително финансиране от държавата, предлагат от Левицата. От партията искат още 9% ДДС на лекарствата и безплатни медикаменти за деца до 14 години.

От "Демократична България" искат спиране на неефективното разходване на пари за здраве и предлагат 3-степенен модел на финансиране: от Държавния бюджет, от НЗОК и от застрахователни фондове. Те настояват за изграждане на Национална детска болница. 

Според ДБ държавата трябва да започне да плаща в пълен размер здравните вноски на групите, които осигурява, а пациентите трябва да доплащат по-малко за лекарства.

От "Продължаваме промяната" се обявиха за подобряване на достъпа до спешна помощ. За целта трябва да се осигурят добре оборудвани линейки, които да разполагат с апаратура за телемедицина. А вместо лекари в тях трябва да работят лекарски асистенти. От партията поискаха да се създаде здравна карта, в която да фигурират наличните специалисти в страната.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ