Изслушват всички 15 кандидати за новата ЦИК

Изслушват всички 15 кандидати за новата ЦИК

Изслушват всички 15 кандидати за новата ЦИК

Изборите са стожерът на демокрацията и от тях зависи да имаме легитимна институция. Това заяви президентът Румен Радев по време на изслушването на номинираните за състав на Централната избирателна комисия. По процедура всеки от кандидатите има 10 минути, за да се представи пред президента и и визията си за работа в състава на ЦИК. Това предвиждат правилата, изработени от администрацията на държавния глава. Междувременно, комисията прави проверка и на документите им. 

Съгласно новите разпоредби в Изборния кодекс президентът трябва да назначи новите 15 членове на Централната избирателна комисия. В нея ГЕРБ ще има 4 места, "Има такъв народ" и БСП по 3, "Демократична България" и ДПС по 2, а "Изправи се! Мутри вън" - едно място. 

ГЕРБ-СДС предложи за членове на ЦИК Красимир Ципов, Димитър Димитров, Георги Баханов и Йорданка Ганчева. От тях първоначално за председател беше предложен Красимир Ципов, но след недоволство от страната на останалите партии, ГЕРБ предпочете да предложи зам.-председател на ЦИК и се спря върху кандидатурата на Димитър Димитров, която беше приета от президента. "Има такъв народ" предложи за членове на ЦИК Камелия Нейкова и проф. Любомир Недялков Гаврилов. От пратията издигат кандидатурата на Нейкова за зам.-председател на ЦИК, която беше одобрена при вторите консултации при президента. "БСП за България" предложи за членове на ЦИК Емил Войнов, Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева. ДПС предложи за членове на ЦИК Севинч Солакова и Ерхан Чаушев, като Солакова беше предложена и за секретар на ЦИК. "Демократична България" предложи за членове на ЦИК Цветозар Томов и Любомир Георгиев, като Томов беше предложен и за зам.-председател на ЦИК. "Изправи се! Мутри вън!" предложи Росица Матева за член и зам.-председател на ЦИК. 

"Съставът на ЦИК е изключително важен", каза Радев и отново припомни, че е обвързал работата на комисията и законовите изисквания към нея с датата на разпускане на парламента и насрочване на предсрочните избори. Припомняме, че вчера стана ясно, че президентът ще разпусне Народното събрание на 11 май, а предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 11 юли. 

И тази Централна избирателна комисия трябва да започне с летящ старт, каза кандидатът за председател на ЦИК Камелия Нейкова по време на изслушването на номинираните за състав на Централната избирателна комисия. Нейната кандидатура беше издигната днес от партия "Има такъв народ" и беше приета без жребий про време на вторите консултации при президента за сформиране на състав на ЦИК. Тя представи накратко професионалния си опит и обясни, че според нея той е достатъчен, за да бъде част от състава на ЦИК. 

"Както всички казват и тази ЦИК трябва да започне с летящ старт. Изборите са много скоро. Както се чува, ще са на 11 юли, което означава, че още в първите дни трябва да започнем с решения. Някои от срокове са 57 дни други, 53 дни. Предстои ни усилена работа. Всички знаем, че като че ли винаги така се случва на ЦИК. Новите промени в Изборния кодекс са предизвикателство", добави Нейкова.

Тя уточни, че е привърженик на машинното гласуване, понеже то не позволява недействителни бюлетини. "От друга страна, промените свързани с него, а именно машинният протокол ще улесни до голяма степен работата на членовете на секционните избирателни комисии. Трябва да мислим и за тях, както и за цялата изборна администрация, които трябва да работят в по-нормална обстановка. Никога не съм одобрявала хората да стоят по цели нощи и да не могат да си предадат протоколите", уточни тя.

Нейкова призова политическите партии и коалиции да заложат на хора с дългогодишен опит, които наистина ще поемат отговорността да са членове на секционни комисии. "Много е важен въпросът за логистиката на машините", каза още Нейкова. 

Втори думата в изслушването взе Димитър Димитров, който днес беше издигнат за поста зам.-председател на ЦИК. Кандидатурата му беше издигната от ГЕРБ-СДС и беше приета без жребий по време на вторите консултации са състав на ЦИК при президента Румен Радев. Според Димитров 

"Моето скептично отношение към технологиите е свързано с много подробната ми компетентност на различни усилия да се решат политически въпроси с помощта на технологиите. Имам много дълъг опит. Изчел съм много лекции, което всъщност е основното ми занимание. Бих предпочел ЦИК да се нарича комитет или Комисия по изпълнение на законодателството. Така ще отпадне натискът върху този тип администрация. Проблемът в изборното законодателство е как Комисията реагира на намеренията на една или друга партия в кампанията, свързани с подготовката на изборите. Имам идеи как може да се направи използването на машините сигурно, за да няма никакви притеснения", заяви Димитров. Според него логистиката на машините е най-тежкият проблем.

Президентът Румен Радев заяви, че напълно споделя рисковете, които посочва Димитров. "Те са свързани с логистиката, сертифициране, верифициране, публичност на методиката, надеждността, където има технически отказ в системата. Как мислите да се минимизират тези рискове, защото ползите са наистина големи. При машината не може да снимаш с телефона и да се отчетеш на този, който те заставя или ти плаща да гласуваш по определен начин", посочи той. Според него с машинното гласуване ще се намали корпоративният и купен вот. 

Трета думата взе Севинч Солакова, която е кандидатът на ДПС за секретар на ЦИК. По думите й, ЦИК трябва да работи за своето институционализиране. "Има още много неща, които могат да се желаят. За да се превърне в институция, ЦИК трябва да има като основа Изборния кодекс, законите на страната. Ако ЦИК прилага закона еднакво спрямо всички, тогава определението "независим" няма да бъде само запис в Изборния кодекс. ЦИК трябва да работи за професионална администрация. Необходимо е числеността да бъде оптимизирана и щатните бройки да бъдат заети", посочи Солакова. Тя посочи, че ЦИК разполага с администрация от 25 души, които извършват работа за 50 до 70 и повече души, особено по време на подготовката и произвеждането на изборите. 

Трябва всекидневно да градим авторитета на ЦИК и да поставяме закона над всичко, каза кандидатът на БСП за зам.-председал на ЦИК Емил Войнов по време на изслушването. Той посочи, че оценката за работата на ЦИК не може да бъде еднозначна. "От една страна тя организира и проведе успешно три национални избора през своя мандат, като те бяха с много неизвестни. Въведе се машинното гласуване. Припомням, че последните избори преминаха в необичайна пандемична обстановка. ЦИК се справи не лошо", коментира Войнов. 

Според него от друга страна обаче, в определени периоди Комисията е боксувала и е работила неефективно. "Надявам се новият състав на ЦИК да вземе всичко положително от досегашната работа на ЦИК и да го надгради. Трябва да се доставят 250 машини за гласуване в чужбина, техници. Въпреки всичко мисля, че ако членовете на ЦИК работим отговорно, ще успеем да се справим с тази задача и да организираме честни и прозрачни избори. Тук сме представители на различни политически сили. Трябва всекидневно да градим авторитета на ЦИК. Трябва да поставяме закона над всичко. Трябва да работим така, че действително ЦИК да бъде припозната и да има доверие както от гражданите, така и от политическите сили. Сегашната ЦИК не успя да се справи с тази задача. Много се надявам новата ЦИК да успее", каза още Войнов.

Кандидатът на „Изправи се! Мутри, вън!“ за член и зам.-председател на ЦИК Росица Матева заяви, че ще настоява социологическите агенции да подпишат джентълменско споразумение, че няма да публикуват резултати и да ги предоставят на медиите преди края на изборния ден, тъй като те влияят на избирателната активност и на гласуването.   

"Машинното гласуване ще бъде основното предизвикателство пред тази комисия. Методиката беше публикувана на страницата на Държавна агенция „Електронно управление“. Подкрепям изцяло гласуването с машини. Трябва да има сериозно популяризиране на начина на гласуване. Да бъдат разположени навсякъде машини. Имаше заделени 120 машини за разяснителна кампания, но от тях бяха използвани само две. Ще настоявам ЦИК да изработи методика, по която да се разпределят в цялата страна. Гласуването е много бързо и лесно", посочи Матева. 

Машинното гласуване е голямото предизвикателство на тези избори, каза Цветозар Томов, който е предложението за член на ЦИК от "Демократична България". 

"Трябва да убедим хората в разумността на машинното гласуване. Става въпрос за промяна на технологията, необходима е и добра информационна кампания. Не трябва да се подценява и пандемията, проблемът с гласуването на карантинираните и изолираните лица трябва да бъде превантивно разрешен. В ЦИК не сме и не бива да бъдем партийни представители, трябва да проведем изборния процес справедливо и в интерес на всички", добави Томов.

Личното ми мнение е, че машинното гласуване ще намали избирателната активност, каза кандидатът на ГЕРБ за член на ЦИК Красимир Ципов по време на изслушването. 

"Машинното гласуване трябваше да продължи да се налага паралелно с хартиеното гласуване до момента, до който видим, че гражданите желаят да гласуват предимно с машини. Личното ми мнение е, че то ще намали избирателната активност. Надявам се това мое заключение да бъде опровергано в предстоящите предсрочни парламентарни изброи", коментира Ципов. По думите му наистина в разяснителната кампания трябва да се положат максимални усилия, за да се обясни как най-бързо и лесно могат да гласуват българските граждани. 

Президентът Радев посочи още, че би приветствал една по-смела дейност на ЦИК по отношение на санкциониране и на политически партии, и на всички нарушения. "Апелът ми е да не се допускат компромиси към нарушители. Това ще бъде много знаково и категорично би повишило доверието в изборния процес", каза още Румен Радев. 

Силвия Стойчева от БСП призова партиите да не излъчват своите представители в СИК в последния момент, за да имат възможност те да се запознаят и с правилата на Изборния кодекс, и с процеса на работа. 

Логистиката за машинното гласуване ще създаде още по-съществени затруднения този път, защото не са решени проблеми със складовете, транспортирането, набирането на техници за обслужването, предупреди Ерхан Чаушев, който беше излъчен от ДПС. И поиска комуникацията и взаимодействието с различни органи да се планира още от сега. 

"Относно видеозаснемането ще се справим. Първо, трябва да се види личният ресурс. При необходимост - бърза обществена поръчка със съответните доставки и организация. Важни са правилата, при които ще се заснемат и как ще се използват тези данни и как ще тече потокът между ЦИК и районните комисии", добави Чаушев. 

Ролята на гражданското общество не може да се пренебрегне, ако искаме да имаме българи в чужбина. Има голям потенциал на гражданска енергия, която трябва да се канализира от държавата. След дълги години виждаме отново внимание към вота на българите в чужбина и аз мога да бъде полезен с опита ми в този процес. Това обясни проф. Любомир Гарвилов, който е излъчен от "Има такъв народ". Той се включи в изслушването онлайн от Тулуза, където е преподавател по математика.

Имаме рязко нарастване на избирателната активност в чужбина, важно е да я стимулираме и развием на още по-голямо ниво, коментира президентът Румен Радев. Според него, затова е критично важно възможно най-бързо да станат точни и ясни правилата, да има навременна комуникация с политическите партии и с българските общности. "Приобщаването на всеки българин зад граница е огромна отговорност", обясни президентът. И се обърна с въпроси за проблемите при вота на българите в чужбина на предишните избори, и поконкретно във Великобритания, към Йорданка Ганчева, която в предишната ЦИК е отговаряла за организацията на изборите зад граница, а сега е номинирана отново от ГЕРБ-СДС. 

"Като член на ЦИК не съм решила самостоятелно нито един въпрос, свързан с организацията на изборите извън страната и целият процес бе прозрачен, отговори Ганчева. И обясни, че Великобритания изцяло са се съобразили с мотивираното предложение на посланика ни в Лондон. Ако лицето Х е подало заявление за гласуване за място, в което няма да се образува избирателна секция, всички искания и обединения, които бяха направени, бяха само, за да се облекчи процеса на образуване на секции извън страната и е да бъдат включени и да имат възможност за вот. Не познаваме страните и разположението на местата и изцяло се доверявахме на нашите ръководители на дипломатически и консулски представители", обясни Йорданка Ганчева, номинирана от ГЕРБ-СДС. Тя отхвърли критиките, че ЦИК е скрила или разпределила заявления, за да няма възможност за гласуване. 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ