Кабинетът на Джузепе Конте оцеля след вот на доверие в Сената

Кабинетът на Джузепе Конте оцеля след вот на доверие в Сената

Кабинетът на Джузепе Конте оцеля след вот на доверие в Сената

Италианският премиер Джузепе Конте спечели вчера вот на доверие в Сената, което му позволи да запази поста си, след като миналата седмица бившият министър-председател Матео Ренци оттегли партията си от управляващата коалиция и предизвика политическа криза в страната насред епидемията от короанвирус, предаде Ройтерс.

Конте спечели вота в 321-местната горната камара на парламента с 156 гласа „за“ срещу 140 гласа „против“ и 16 „въздържали се“. Така обаче не получи нужната за абсолютно мнозинство подкрепа на 161 сенатора.

По-рано Конте успя да спечели вот на доверие и в Камарата на депутатите. Той получи подкрепата на 321 депутата от 629 местната долна камара. Ако бе загуби поне един от двата вота, Конте щеше да бъде принуден да подаде оставка.

Депутатите от партия на Ренци „Жива Италия“, която се оттегли от коалиционното правителство, гласуваха "въздържали се", което спаси кабинета на Конте.

За да гарантира победата си във вота на доверие и оставането си на власт, Конте също така бе принуден да разчита на трима пожизнени сенатори и на двама сенатори, които са членове на опозиционната партия „Напред Италия“.

Въпреки че 17-месечното правителство на Конте ще остане на власт, то ще се сблъска със сериозни затруднения да прокара каквато и да било смислена политическа програма в силно разделения италиански парламент, освен ако премиерът не успее да привлече още депутати в редиците на управляващата коалиция, отбелязва Ройтерс.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ