Кабинетът отпусна 6 млн. лева за туроператорите

Кабинетът отпусна 6 млн. лева за туроператорите

Кабинетът отпусна 6 млн. лева за туроператорите

Служебното правителство отпусна 6 млн. лева за туроператорите, които имат задължения към свои клиенти заради неосъществени пътувания заради коронавируса. Това обяви министърът на туризма Стела Балтова след заседанието на Министерския съвет.

Парите са част от пакет от 70 млн. лв., разписани в държавния бюджет в помощ на туристическия бранш. От тях 60 млн. лв. са за подпомагане на туристическия сектор с безвъзмездни средства и 6 милиона лева са насочени за туроператорите за нереализирани пътувания. 

"С настоящото министерско постановление всъщност уреждаме този въпрос, както и 4 млн. лв. еднократна помощ за екскурзоводите", поясни Балтова.

Мярката представлява една схема за държавна помощ под формата на преки и безвъзмездни средства съгласно временната рамка за мерки за държавна помощ в подкрепа на икономиката в условията на COVID-19. Предвижда се те да бъдат разпределени на пропорционален принцип спрямо броя на подадените заявления за подпомагане и реализирания оборот през 2019 г. без ДДС, но не повече от 10% от реализирания оборот през 2019 г. без ДДС.

Предварителният контрол при предоставяне на помощта се извършва от министъра на туризма. Ако на лице е предоставена държавна помощ неправомерно, то тя подлежи на принудително изпълнение по реда на данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

"Това ще бъде една помощ за туроператорите, така че те да могат да върнат средствата на своите клиенти. Помощта ще започне да се изплаща след одобряване от Европейската комисия /ЕК/. Нотификацията за държавната помощ ще бъде изпратена незабавно от Министерството на финансите до ЕК и, след като ЕК я одобри, следват процедурите, които са свързани със самото изпълнение", информира министърът на туризма.

По думите й, ако не успеем да изплатим средствата до края на тази година, те ще бъдат прехвърлени в една набирателна сметка, за да бъдат използвани през следващата година.

"За да сме убедени, че цялата сума от 70 млн. лв. ще бъде оползотворена, така както е предвидено в актуализирания бюджет за 2021 г., сме предвидили сумата да влезе в бюджета за 2022 година", каза още Балтова. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ