Кабинетът иска становище от КС по казуса "Гешев"

Кабинетът иска становище от КС по казуса Гешев

Кабинетът иска становище от КС по казуса "Гешев"

Правителството реши да поиска от Конституционния съд да даде становище дали правосъдният министър може да предлага предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор и председателите на Върховния административен и Върховния касационен съд. Това съобщи на брифинг служебният правосъден министър Янаки Стоилов. 

"Въпросът е – включва ли се в правомощията на министъра на правосъдието възможността да прави предложения за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на ВКС, на ВАС и на главния прокурор. Става дума за системно неизпълнение на служебните задължения и действия, които водят до уронване на престижа на съдебната власт", каза министърът на правосъдието. 

Той уточни, че решението на Конституционния съд има само принципно значение, тъй като то ще внесе яснота за взаимодействието и правата на министъра на правосъдието при неговата комуникация с ВСС. 

"Именно тази част от Конституцията е предизвикала разногласия сред членовете на Висшия съдебен съвет, поради което и искането му за предсрочно отстраняване на Иван Гешев беше оставено без разглеждане и счетено за недопустимо от кадровиците. В противен случай, би се оказало, че ВСС е не само органът, който разполага с правомощия да прилага посочените разпоредби, но той би установил и тълкуване с официална задължителност. Конституционният съд е единственият орган, който може да дава задължително тълкуване на конституционните разпоредби. В този текст се казва, че министър на правосъдието може да иска освобождаване на съдии, прокурори и следователи. Смятаме, че тук се включва и освобождаването на лицата, които заемат висши ръководни длъжности в съдебната власт", добави Янаки Стоилов. 

Според него подобно искане от министъра на правосъдието е в съответствие с принципите за разделение на властите и правовата държава. 

Правосъдният министър ще сезира и Върховния административен съд по отношение на отказа на ВСС да разгледа по същество внесеното искане за освобождаване на Гешев. "Основанието е различно и се отнася до правомощията, които министърът има, съгласно Закона за съдебната власт. Ако искането бъде разгледано по същество, може да отмени отказа на ВСС и да се наложи той отново да разгледа по същество случая", допълни той. 

Янаки Стоилов съобщи още, че на правителственото заседание е била дадена и зелена светлина за изготвяне на пътна карта за изпълнението на осъдителните решения на Европейския съд по правата на човека, постановени срещу България. 

"Предложили сме в Проекта по Плана за възстановяване и устойчивост да се предвиди отговорност на всяка една от институциите и обезщетенията да бъдат изплащани от собствения им бюджет. Това зависи от мнозинството, което ще се формира в Народното събрание, и от промените в Закона за бюджета за следващата година", обясни той. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ