Кабинет, работодатели и синдикатите се разбраха за компенсациите за май и юни

Кабинет, работодатели и синдикатите се разбраха за компенсациите за май и юни

Кабинет, работодатели и синдикатите се разбраха за компенсациите за май и юни

Кабинетът, работодателите и синдикатите се разбраха за компенсациите за май и юни. Това стана ясно след срещата на премиера Кирил Петков, финансовия министър Асен Василев, министъра на енергетиката Александър Николов с представители на работодателските организации и синдикатите в Министерския съвет. На нея беше обсъдена схемата за компенсации за месец май, както и законодателни предложения, свързани със Закона за енергетиката. Малко след нея представители на две от най-големите работодателски организации - КРИБ и АИКБ обявиха, че бизнесът отменя насрочените за 18 май протести, но запазва стачна готовност.

"Разговорът беше много конструктивен и се обединихме около компенсации за май и юни, всичко над 200 лв. на мегават да бъде компенсирано с 80% от държавата. Това дава възможност българският бизнес да няма притеснения за май и юни. Едновременно с това се договорихме, че цените за май месец на природния газ, които са над тези за април, също ще бъдат компенсирани от държавата", заяви премиерът Кирил Петков на брифинг след срещата.

С бизнеса и профсъюзите ще работим заедно за законопроект, който в следващите седмици да мине през Народното събрание и да даде дългосрочен механизъм за компенсации, така че срещите ни да не са ежемесечни, а да имаме дългосрочен план. Така всеки един от бизнесите ще може да прогнозира какви ще му бъдат разходите за електроенергия, допълни още министър-председателят.  

"Азерският газ ще потече в пълните си количества от 1 юли, независимо кога се завършва гръцката връзка", добави премиерът Кирил Петков. 

Председателят на Българската стопанска камара Добри Митрев потвърди резултатите от разговора и каза, че с мерките, които правителството обещава да продължи за май и юни, но с изричната уговорка да има и дългосрочно устойчиво решение, за да могат предприемачите да бъдат спокойни. "Имахме ползотворен диалог. Срещнахме общите интереси на цялото общество. Утре в 15:00 часа договорихме и среща с превозвачите, така че търсим заедно решения и устойчивост на тези решения. Разчитаме и в бъдеще да имаме ползотворен диалог, какъвто беше днес", заяви още той. 

По-рано днес от правителствената информационна служба разпространиха съобщение, според което правителството предлага следните мерки:

1. Краткосрочни мерки – компенсации за месец май на високи цени на електроенергия - 85% от повишението на цената на електроенергията над 225 лв. Без таван! По текущи данни от БНБ това означава, че през месец май компенсацията за бизнеса ще надхвърли 160 лв/мвтч, което е над изплащаните до момента суми. 

2. Краткосрочни мерки за цените на природния газ – Правителството подсигури необходимите количества, както за българския бизнес, така и за обществения доставчик. Цената, която бе постигната за месец май е с 14.3% по-висока от м. април. С оглед на това правителството ще приложи пълния размер на компенсацията от м. април + 100% от повишението на цената през м. май. Тоест, цената, както за българските граждани, така и за бизнеса м. май спрямо м. април ще е на същата стойност, както преди взетото решение от страна на „Газпром експорт“ да спре доставките за България. 

3. Дългосрочни мерки чрез законодателни предложения - автоматизиране на процеса на компенсиране на българския бизнес за високи цени на ел. енергия - законови промени за финансиране на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ - изплащане на „свръхпечалби“ от дружествата под БЕХ, както и договори за разлика с потребители, които получават гарантирана доходност по текущи договори с държавата. По този начин бизнесът ще получава ежемесечно съответните суми, в случай че нестабилността на пазара продължи. 

При необходимост и при продължаване на затрудненията с доставките на природен газ подобни мерки ще бъдат разгледани и за компенсиране на тези разходи, но от държавния бюджет, посочват от Министерския съвет. 

Въпреки днешните разговори работодатели и синдикати остават в протестна готовност, декларираха и от профсъюзите и от работодателските организации.

Към момента исканията на работодателите относно цената на тока за май и юни, както и в средносрочен план и цената на природния газ, ги смятаме за изпълнени и затова един мащабен протест за цената на тока и природния газ не би бил основателен, заяви на пресконференция в БТА председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Добри Митрев – председател на Управителния съвет на Българската стопанска камара, съобщи, че утре в 15.00 ч. представители на транспортния бранш ще имат среща при премиера, посветена на проблемите в сектора и исканията на бранша.

Днес имахме конструктивен диалог с представители на българското правителство. Това, която предлагаше правителството бе подът да е 225 и да поемат 85%. По отношение на електрическата енергия категорично заявихме, че този вариант е неприемлив и настоявахме подът да е 200 лв и да се компенсира всичко над него на 80% без горен таван", каза Митрев. 

"По отношение на природния газ постигнахме споразумение цената за месец април да се запази и всичко над тази цени да се компенсира, ако цените са по-високи през май и юни. По отношение на електрическата енергия - да се внесе промяна в закона за енергетиката, с която да се гарантират условия за цените на електрическа енергия и след 1 юли да бъдат не по-високи от договорените. По отношение на индексиране на договорите за строителство, които касаят когато има възлагане с публични средства също се работи в посока законодателна промяна, която да даде възможност договорите да бъдат индексирани съобразно с покачващите се цени.", обясни Митрев.

Настояваме за електроинтензивната индустрия да има механизъм за сключване на дългосрочни договори на достъпни цени. За пътните строители е започнало разплащане. Услугите, които вече са извършени от строителните компании в България вече да се изплащат, допълни още той. 

"Искам да видя дали това, което бе обещано на срещата с правителството, ще се случи. Преди няколко месеца пак имахме обещания, включително за разписване на двустранни договори, но това не се случи. Аз и колегите имаме едно тръпчиво усещане, че нещата няма да се случат", заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

Втората причина е, докато не видим, че има разбирателство и компромиси в исканията на нашите колеги от Строителната камера, Транспортните браншови организации, включително и Минно-геоложката камера, докато не видим, че правителството не се вслушва в исканията на тези организации, ние оставаме в стачна готовност", каза още той.

"По наши изчисления, ако протестът на 18 се състои, ще има над 30 000 човека. Това са нашите потвърждения, които правят организация, шият знамена и печатат лозунги. Протестна готовност означава, че може да сменим датата. При всички положения ще изчакаме срещата с транспорта и техните браншови организации", заяви още Домусчиев.

"Относно цената на ел. енергията разчетите ни показват, че свръхпечалбите са напълно достатъчни, ако се види само какви печалби прави само АЕЦ-а. От друга страна не забравяйте, че увеличените приходи от ДДС в бюджета се дължат и на високите цени в ел. енергията. Виждате от къде идват тези големи приходи и самият износ на ток. Така че с малък процент отива за компенсации. Те не идат от парите за пенсионерите. Това е пълен популизъм.

От своя страна Тодор Капитанов от КНСБ заяви, че и те остават в готовност за протест. "Въпреки днешните разбирателства и предложените механизми, КНСБ е и ще остане в протестна готовност, ако всички тези мерки не се отразят в цените на стоките и услугите за българските граждани. Инфлацията изяде повишенията на минималната работна заплата, така че КНСБ ще настоява за повишаване на минималната заплата", обясни той.

Национално представителните работодателски организации - Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Съюзът на стопанска инициатива, са планирали национален протест за сигурна енергия на достъпни цени на 18 май, от 12:00 до 17,00 ч, пред Министерския съвет, съобщиха работодателите.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ