нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Как депутатите ще гласуват номинацията на Емил Димитров за екоминистър

Снимка: Shutterstock

Новият парламентарен сезон започва с министерска оставка, министър в ареста, избор на нов екоминистър, а също и с подготовка от страна на опозицията на вот на недоверие, в областта на околната среда и водите. Те трябва да гласуват оставката на Нено Димов като министър на околната среда и водите и на негово място да подкрепят или да отхвърлят номинацията на Емил Димитров – Ревизоро. Мненията преди вота в пленарната зала, обаче, са разнопосочни.

„В пленарна зала ще гласуваме „за” номинацията на Емил Димитров. Смяната на един министър с друг не бива да е кой знае какъв казус или новина. В крайна сметка всеки един, заемащ висша държавна длъжност трябва да е готов  и да носи оставката си в джоба. Ситуацията в Перник наистина е критична. Поради умишлени или неумишлени действия, хората са подложени на един много сериозен режим и ние няма как да си затваряме очите за това“, заяви пред Нова телевизия Александър Ненков - зам.-председател на ПГ на ГЕРБ.

„Специалитет на министър-председателя е да стовари цялата отговорност на главата на някой друг. В случая това са Патриотите. Как те приемат това – не зная. Водната криза е един от компонентите на околната среда, а във всеки неин елемент има огромна криза. Това не може да бъде отговорност на един министър, а на този, който управлява държавата. Затова ние ще гласуваме „против” номинацията на Емил Димитров – Ревизоро”, заяви Явор Божанков - депутат от ПГ на "БСП за България".

„Снощи имахме дълги дебати в групата ни. Стигнахме до извода, че от цялата ситуация трябва да се дистанцираме от два важни момента. Единият е да покажем, че единствено ние от ВОЛЯ нямаме никаква отговорност. Виждате, че през изминалите месеци обвиненията текат между различните партии, но може би наистина не само този министър е отговорен за кризата. Дистанцираме се и от това държавата да бъде управлявана на този квотен принцип. При гласуването ние ще напуснем залата, за да покажем, че държавата не може да се управлява на парче”, коментира Кръстина Таскова - зам.-председател на ПГ на ВОЛЯ.

„Ще подкрепим оставката на Нено Димов и избора на Емил Димитров - Ревизоро. Нено Димов трябва да може да изчисти името си. Според нас той е най-малко виновният по цялата верига. Остават открити въпросите защо досега е бездействано и защо не са търсени начини за финансиране на ВиК мрежата”, заяви Красимир Богданов - депутат от ПГ на "Обединени патриоти". 

 

още по темата
още от Политика