Как са гласували избирателите на отделните партии за двамата кандидат-президенти

Как са гласували избирателите на отделните партии за двамата кандидат-президенти

Как са гласували избирателите на отделните партии за двамата кандидат-президенти

Както вече ви информирахме Румен Радев печели втория тур на президентските избори според първите данни от екзит пол на социологическите агенции.

Алфа Рисърч представи и профил на разпределението на гласовете на избирателите на отделните партии. 

Радев, който според данните на Алфа Рисърч печели 63,9% подкрепа при общо около 33,7% гласували от всички гласоподаватели  е получил най-голяма подкрепа от привържениците на БСП- 96%, "Продължаваме промяната" - 91%, и "Има такъв народ" - 89%. От гласувалите днес привърженици на "Демократична България" 70% са предпочели Румен Радев, а от избирателите на ДПС - 35%.

За проф. Анастас Герджиков са гласували предимно привърженици на ГЕРБ - 89% и ДПС - 63%. Подкрепили са го и 22% от симпатизантите на "Демократична България" и 17% от "Възраждане".

Почти аналогична е картината и според партийния профил на избирателите, представен от "Галъп": най-много гласове за избора на Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат като президент и вицепрезидент на Република България са дошли от избирателите на БСП - 99%, "Продължаваме промяната" - 90% и "Има такъв народ" - 90%. От симпатизантите на "Възраждане" 73% от гласувалите са дали подкрепа за Радев, а от "Демократична България" - 72%. Според "Галъп интернешънъл" за двойката Румен Радев - Илияна Йотова глас са дали и 12% от симпатизантите на ГЕРБ.

За проф. Анастас Герджиков най-много гласове са дошли от електората на ГЕРБ - 88%, и на ДПС - 69,%. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ