Какво работи днес министърът на европредседателството? Борисов обяснява в парламента

Какво работи днес министърът на европредседателството? Борисов обяснява в парламента

Какво работи днес министърът на европредседателството? Борисов обяснява в парламента

Защо се налага Лиляна Павлова да продължава да бъде министър след като вече мина европредседателството? Ето това беше една от точките за обсъждане в днешния ден за парламентарен контрол.

Интересуваше се по-конкретно депутатът и зам.-председател на ПГ на БСП Антон Кутев. Той поиска да му бъде обяснено и защо кабинетът продължава да поддържа и съответното министерство с "между 60 и 80 души персонал."

Лично премиерът Борисов се яви на контрол в пленарна зала, за да отговори на въпроса.

"Уверявам Ви, че функционалните задължения на Лиляна Павлова не приключват с края на българското председателство.", заяви Борисов и обясни, че има още работа по линия на връзките със страната, от която поехме европредседателството – Естония и с тази, на която сдадохме – Австрия.  "Работим в постоянна координация с Естония и Австрия. Процесът ще приключи в края на 2018 г. с обобщени резултати.", каза той. Тогава ще бъде разформировано и българското министерство по европредседателството.

Сред настоящите задължения на Павлова премиерът изброи ръководството на Съвета по европейски въпроси към МС, координирането на изготвянето на "планови документи, свързани с членството на България в ЕС", както и отговорностите й около проекта за създаване на глобален търговски център на Китай и страните от Централна и Източна Европа в София - идея, която възникна при срещата "16+1" през юли.

Според Кутев обаче, всички отези задачи можело да бъдат поети и от външния министър. Освен това, Австрия, която сега е европредседател, нямала такъв министър, а ние, които вече не сме, имаме. Парите, които сега отивали за издръжка на администрацията на министерството по европредседателството - около 200 000 лева месечно, според Кутев - можело да бъдат давани на майките на деца с увреждания.

Борисов подмина без реакция този коментар и си тръгна от пленарна зала.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ