Какво свърши ЦИК от 2014 до днес

Какво свърши ЦИК от 2014 до днес

Какво свърши ЦИК от 2014 до днес

"Справихме се добре" - така обобщи изтеклият 5-годишен мандат на Централната избирателна комисия (ЦИК), нейният председател Ивилина Алексиева.

За времето на мандата си ЦИК е организирала 5 национални избора, като при общите местни избори през 2015 г. бяха проведени и 265 избора за общински съветници, 265 избора за кметове на общини, 35 избора за кметове на райони и 3188 избора за кметове на кметства, стана ясно на пресконференция днес, на която ЦИК отчете работата си

 Организирането и произвеждането на общите местни избори през 2015 г. и изборите за президент и вицепрезидент през 2016 г. бяха съчетани с организиране и произвеждане на 2 национални референдума. ЦИК е организирала и 119 частични и нови избори, както и подпомогна организирането и произвеждането на 14 местни референдума.

Централната избирателна комисия също така е провела 719 заседания и е приела над 5170 решения, от които 398 принципни решения, както и множество протоколни решения.

[[{"fid":"329136","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":1019,"width":924,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

За четири национални избори ЦИК е назначила общо 124 районни избирателни комисии (РИК) и 1910 секционни избирателни комисии (СИК) извън страната, а за общите местни избори – 265 общински избирателни комисии (ОИК).

"Новият състав на ЦИК ще има една добра основа. Книжата и принципните решения са подготвени," посочи председателят на комисията Ивилина Алексиева. Според нея основно предизвикателство пред новия състав ще бъде организирането на машинното гласуване и киберсигурността. Обществената поръчка за машините е готова и след 1-2 заседания на ЦИК ще може да бъде обявена, каза Алексиева в отговор на въпрос. Както ви информирахме миналата седмица, в парламента вече са внесени за обсъждане 20 номинации за нов състав на комисията.

Убедена съм, че има много добра приемственост. "Силна воля, упоритост, последователност и никога да не се предават и да следват закона и вътрешните си убеждения. Тогава ЦИК ще остане на това ниво и ще се издигне на по-високо", пожела на наследниците на сегашния състав председателят на ЦИК.

Повече подробности за работата на ЦИК вижте ТУК.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ