Камарата на представителите официално призова Пенс да отстрани Тръмп от президентския пост

Камарата на представителите официално призова Пенс да отстрани Тръмп от президентския пост

Камарата на представителите официално призова Пенс да отстрани Тръмп от президентския пост

С 223 гласа „за“ и 205 „против“ Камарата на представителите на САЩ прие резолюция за отстраняване на президента Доналд Тръмп чрез 25-ата поправка на Конституцията след щурма на Капитолия миналата седмица.

Това обаче изисква вицепрезидентът Майк Пенс да упражни своето конституционно право да обяви държавния глава за негоден да изпълнява задълженията си – нещо, което той вече отказа да направи в писмо до председателката на долната камара на Конгреса, Нанси Пелоси.

„25-ата поправка не е средство за наказание или узурпиране. Позоваването на 25-ата поправка по такъв начин ще създаде ужасен прецедент“, пише Пенс в изявлението си и призовава депутатите и сенаторите да избягват действия, които могат допълнително да разделят „страстите на момента“.

Документът, внесен от демократа Джейми Раскин, призовава вицепрезидентът „незабавно да използва правомощията си, съгласно раздел 4 от 25-ата поправка за свикване и мобилизиране на главните служители от изпълнителните отдели, за да обяви, че президентът не е в състояние успешно да изпълнява задълженията и правомощията на неговия офис“.

Подкрепата си за отстраняване на Тръмп изрази и лидерката на републиканците Лиз Чейни, а един депутат от нейната партия – Адам Кинзингер от Илинойс гласува в полза на резолюцията заедно с всички 222-ма представители на Демократическата партия, които се борят за втори импийчмънт на президента в рамките на мандата му, този път за „подбуждане към насилие“. Според CNN пред свои колеги Чейни е заявила, че гласуването за импийчмънт е „вот на съвестта“.

„Фактите са много ясни – президентът призова за тази подмолна атака. Отстраняването му е безпрецедентно действие, но е необходимо, защото е безпрецедентен момент в историята“, каза Нанси Пелоси по време на пленарното заседание на Камарата на представителите, цитирана от „Политико“.

Във вторник вечер тя обяви имената на депутатите от Демократическата партия, които ще служат като мениджъри на импийчмънта. Сред тях е Джейми Раскин, който ще е водещ мениджър.

Възможни са още размирици

Петима души загинаха по време на щурма на Капитолия на 6 януари, а вчера от Федералното бюро за разследване предупредиха за възможни въоръжени протести във всички 50 американски щата, както и в столицата Вашингтон, окръг Колумбия, в дните преди встъпването в длъжност на Джо Байдън на 20 януари. Затова и най-малко 10 хил. служители на Националната гвардия ще бъдат мобилизирани за инаугурацията.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ