Камарата на представителите гласува за импийчмънт на Тръмп

Камарата на представителите гласува за импийчмънт на Тръмп

Камарата на представителите гласува за импийчмънт на Тръмп

Американската камара на представителите приключи работата си за деня след като гласува за импийчмънт на президента на САЩ Доналд Тръмп по две обвинения, на маратонско заседание от около 11 часа и 50 минути, предаде ДПА.

По първото основание за импийчмънт срещу президента  Тръмп, за това, че е злоупотребил с власт като е оказал натиск върху Украйна да разследва негов политически съперник, 230 конгресмени гласуваха "за", а 197 "против". Срещу обвинението гласуваха всички републиканци и двама демократи.

По второто обвинение, което е за възпрепятстване на работата на Конгреса, в подкрепа гласуваха 229 законодатели, 198 бяха против, а един се въздържа.

Пред свои привърженици в щата Мичиган Тръмп нарече гласуването политическо самоубийство за Демократическата партия. Президентът каза още, че по този начин демократите се опитват да "отменят" вота на милиони американци, предаде Франс прес. Тръмп осъди и "омразата" на "радикалната левица" в Конгреса.

На митинга в Мичиган вицепрезидентът Майк Пенс каза, че демократите се опитват да отстранят Тръмп от поста, защото разбират, че е невъзможно да го победят на избори.

Минути след гласуването председателката на камарата Нанси Пелоси предизвика объркване като отказа да каже кога и дали ще изпрати основанията за импийчмънт в Сената, предаде Асошиейтед прес.

На пресконференция, проведена веднага след вота, демократката Пелоси каза "ще видим какво ще стане", когато я попитаха дали ще изпрати основанията в Сената. Пелоси каза, че демократите в долната камара не могат да определят кои да са законодателите, техни съпартийци, които да отнесат делото в горната камара, докато не станат ясни повече данни за това как Сенатът ще процедира.

Пелоси направи този коментар, след като лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Маконъл по-рано тази седмица отхвърли предложение на лидера на демократите Чък Шумър да бъдат призовани няколко свидетели, припомня АП.

Запитана дали може да гарантира, че двете основания за импийчмънт ще бъдат изпратени, Пелоси каза "това би било нашето намерение", но допълни, че ще се види какво ще реши Сенатът, предаде БТА.

Конгресменът демократ от Ню Джърси Джеф ван Дрю гласува срещу импийчмънт на президента Тръмп и прекара деня в тази част от пленарната зала, където са местата на републиканците. Макар технически още да е демократ, през почивните дни той вече е информирал съпартийците си, че ще премине към републиканската партия, посочва АП.

По-късно повече от тридесет американски конгресмени демократи застанаха на позицията, че Пелоси трябва да отложи за по-подходящ момент предаването в Сената на двете обвинения срещу президента на Тръмп, съобщи телевизия Си Ен Ен като се позова на конгресмена демократ Ърл Блуменауър.

Той посочва, че целта е първо да се изчака съгласието на републиканците да бъдат призовани предложени от демократите свидетели, които да дадат показания на слушанията по импийчмънт в горната камара на Конгреса на САЩ.

Блуменауър каза, че е обсъждал такава отсрочка с лидера на демократичното мнозинство в камарата на представителите Стени Хойър, с председателя демократ на специалната комисия по разузнаването Адам Шиф, с конгресмена демократ Хаким Джефрис и с повече от 30 други законодатели.

"Всички са заинтересувани", каза Блуменауър и добави, че е предал съдържанието на разговорите си на Пелоси преди няколко дни. "Тя каза, че ще мисли върху това, но не каза докога", призна Блуменаъур.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ