Камарата на представителите гласува „за“ импийчмънт на Тръмп. Какво следва?

Камарата на представителите гласува „за“ импийчмънт на Тръмп. Какво следва?

Камарата на представителите гласува „за“ импийчмънт на Тръмп. Какво следва?

Вчера Камарата на представителите на САЩ подкрепи инициативата за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, превръщайки го в първият държавен глава в американската история, подложен на две процедури за отстраняване от длъжност.

Обвинението срещу Тръмп е за подбуждане на бунт, след като миналата седмица негови поддръжници щурмуваха сградата на Конгреса на САЩ. При размириците загинаха 5 души.

От информационната агенция Ройтерс поясняват какво следва оттук нататък:

Приключи ли процедурата по импийчмънт?

Не. Импийчмънтът всъщност представлява повдигането на обвинение срещу президента за „тежки престъпления или провинения от негова страна“от Камарата на представителите (долната камара на Конгреса). Това обвинение отива в Сената (горната камара на Конгреса), където процедурата се превръща в съдебен процес. За осъждането на Тръмп е нужно мнозинство от две трети в Сената. Ако всички 100 сенатори присъстват на гласуването, поне 17 републиканци трябва да подкрепят демократите, за да президентът признат за виновен.

Кога ще започне съдебния процес?

Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл отхвърли призивите на демократите за незабавно започване на процеса и заяви, че няма да свика Сената преди датата, определена за подновяване на неговата работа - 19 януари, което е само ден преди встъпването в длъжност на избрания за президент на САЩ Джо Байдън.

Това означава, че процесът срещу Тръмп ще започне след изтичането на мандата му като държавен глава.

Каква ще бъде защитата на Тръмп?

Срещу Тръмп е повдигнато само едно обвинение - подбуждане към бунт. То се базира на речта, изнесена от президента пред хиляди негови привърженици броени моменти преди щурма на сградата на Конгреса.

Тръмп вероятно ще застане на позицията, че неговите думи са защитени от Първата поправка на Конституцията на САЩ, в която се гарантира свободата на словото. Тръмп също така ще опита да убеди сенаторите, че макар да е казал на привържениците си да се „борят“ срещу изборните резултати, за които невярно продължава да претендира, че са фалшифицирани, той всъщност не е използвал тези думи като буквален призив за насилие.

Малко след гласуването на импийчмънта Тръмп заяви в разпространено от Белия дом в Twitter видеообръщение, че осъжда насилието от миналата седмица на Капитолия

„Насилието и вандализмът нямат абсолютно никакво място в нашата странаи в нашето движение“, каза Тръмп.

Това означава ли, че бивш президент може да бъде подложен на импийчмънт?

Да, консенсусът сред експертите е, че конституцията предвижда възможност за „късен импийчмънт“.

Те отбелязват, че импийчмънта се използва не само за отстраняването на длъжностни лица от работа, но и за дисквалифициране от заемане на държавна длъжност в бъдеще, Това означава, че процесът има смисъл, дори след като Тръмп напусне Белия дом.

Съгласно прецедент, за подобна дисквалификация е необходимо само обикновено мнозинство в Сената. В исторически план този вот се случва едва след като президентът бъде признат за виновен.

Колко време ще продължи процесът?

Върховният съд на САЩ заяви, че Сенатът разполага с широк набор от възможности за определяне на свои собствени правила за провеждане на процеса по импийчмънт. Съгласно действащите сега правила обаче процесът ще отнеме поне няколко дни.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ