Камелия Нейкова ще е новият председател на ЦИК. Димитър Димитров ще е неин заместник

Камелия Нейкова ще е новият председател на ЦИК. Димитър Димитров ще е неин заместник

Камелия Нейкова ще е новият председател на ЦИК. Димитър Димитров ще е неин заместник

Камелия Нейкова ще бъде председател на новата Централна избирателна комисия, а сегашният й говорител Димитър Димитров ще бъде зам.-председател на ЦИК. Това беше договорено без да се стига до жребий по време на вторите консултации при президента за определяне на нов състав на ЦИК, която трябва да организира предсрочния вот през лятото. Кандидатурата на Нейкова беше издигната от партия "Има такъв народ", а тази на Димитров - от ГЕРБ-СДС.

До тези консултации се стигна, след като преди ден коалицията ГЕРБ-СДС обяви, че оттеглят кандидатурата на Красимир Ципов за председател на бъдещата Централна избирателна комисия, което беше и единственото посочено име по време на първите консултации, проведени на 5 май. Тогава срещу неговата кандидатура се обявиха от БСП, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!".

Ето как протекоха вторите консултации за състав на ЦИК при президента Румен Радев. 

"Г-жо Атанасова, искам да поздравя специално вас за усилията ви да наложите кандидатурата на Красимир Ципов. Точно така трябва да се бори лидерът на всяка партия. Но за съжаление и вие и хилядите ви симпатизанти бяхте предадени от г-н Борисов, който абдикира от отговорността, под която се огъна. Остава ни някоя от по-малките партии да поеме отговорност и да не се води от тесни партийни сметки, за да избегнем хаоса, който влиза отново от вчера", заяви президентът по време на днешните консултации. 

От своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова посочи, че вчера лично Борисов е оттеглил кандидатурата на Ципов по молба на Ципов. "Имаше лични нападки към кандидатурата му и персонално към личността му. Считам, че е некоректно да ползвате мен по отношение на твърдения за отговорността. Единствено ГЕРБ-СДС представи не само състав и структура на МС, но и кандидатура за председател на ЦИК. Той обаче ще трябва да работи с Изборен кодекс с противоконституционни текстове", посочи тя. Атанасова добави, че предлага Димитър Димитров за зам.-председател на ЦИК. 

"Вашата парламентарна група ни поставя в абсурд, що се отнася до процедурите. Искам да благодаря на Борисов, че доказа, че демокрацията за него не струва нищо. Думите му бяха, че председателят на ЦИК трябва да е от най-голямата парламентарна група", отговори Тошко Йорданов от "Има такъв народ". 

Иван Иванов от БСП заяви, че поддържат своето становище, че е неприемлив кандидат от ГЕРБ за председател на ЦИК, но обстоятелствата са били такива. "За нас е неразбираемо и нелогично оттеглянето на неговата кандидатура. Отчитаме го като опит за саботиране на изборния процес. Голямата отговорност за събитията е на ГЕРБ. Нашето решение е да не издигаме кандидатура за председател", добави той.  

Според ДПС са притеснителни мотивите, с които се оттегля посочената кандидатура на Ципов. "ЦИК е колективен орган, който трябва да изпълнява закона и да следи за изпълнението на закона. Всеки може да е несъгласен с определен закон или определени текстове от закона, но той добър или лош се изпълнява. Ние политическите партии може да не сме съгласни със закона. Но това не означава, че в ЦИК сме излъчвали представители, които да не изпълняват закона. Правомощията на председателя на ЦИК са определени в закона, но той е един в колективния орган, така че от тази гледна точка ние ще се съгласим с каквито предложения има за председател, но и ЦИК може да функционира и без председател, докато се назначи такъв", коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. 

От своя страна съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов изрази надежда, че ще бъде излъчен друг кандидат за председател на ЦИК и ще се отиде към избори. "Важно е да разберем отговорността си и да започнем да даваме отговори на въпросите. Борисов взима за заложник демократичния процес. Ние имаме двама кандидати за членове на ЦИК, но никой от тях не отговаря на условията за председател”, заяви Христо Иванов. Той обясни, че не е имало лични нападки, но качествата на кандидата имат значение. "Това, че една партия е получила най-много гласове, не означава, че с нея трябва да има диалог на всяка цена", каза още той. И обвини ГЕРБ, че се държат като фактор, който създава хаос и се опитва да бламира всички аргументи.

"Оттеглянето беше направено в разрез на процедурата за избор на съства на ЦИК. Очевидно е, че ГЕРБ ще направи всичко възможно за осуетяване на провеждането на честни избори. Ако се отказвате от мястото си в ръководството, има си процедура по какъв начин се разпределят местата. Нарушаването на правилата трябва да бъде санкционирано. Хрумнало му на някого, не сме длъжни да се съобразяваме с неговите прищевки, които се сменят по 2-3 пъти", заяви Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън".

"Не желая да влизам в тона на колегите. Да, според правилата най-голямата партия имаше право да излъчи и председател на Народното събрание. Приемете, че ГЕРБ е предложил 4-ма членове и не държим да имаме представител на ръководството", отговори Десислава Атанасова ог ГЕРБ.

След тези думи президентът Радев отвърна, че след като ГЕРБ отказват да излъчат кандидат за председател, трябва да излъчат такъв за поста зам.-председател, тъй като задължително трябва да имат представител в ръководството на ЦИК. "Не може да се абдикира съвсем. Не може най-голямата партия да абдикира по такъв начин от отговорностите, вменени от нейните избиратели", каза Радев.

А Десислава Атанасова отново потвърди, че ГЕРБ-СДС издигат сегашният говорител на ЦИК Димитър Димитров за поста зам.-председател на ЦИК. 

Тошко Йорданов отправи въпрос към администрацията на президента Радев, дали ЦИК може да работи без председател.

"Ние сме правова държава и правилата са ясно записани в Изборния кодекс. Там се посочва, че ЦИК има председател. Дали комисията може да бъде назначена без председател е интересен въпрос. Това означава, че се оставя Комисията да се конституира сама. Кодексът не предвижда такава възможност. Това става само при публичните консултации. Длъжността на конкретния кандидат трябва да е посочена. Назначаване на Комисия без председател не е възможна", обясни проф. Друмева, преподавател по конституционно право и бивш конституционен съдия. 

Мая Манолова предложи партиите да се обединят около предложението на Камелия Нейкова на "Има такъв народ". От БСП заявиха, че ще подкрепят такава кандидатура. От ДПС заявиха, че цялата процедура е показателна за организирането на едни прозрачни и законни избори. Христо Иванов коментира, че ГЕРБ трябва да има заместник-председател в лицето на Димитър Димитров, а "Демократична България" ще подкрепи кандидатура на Камелия Нейкова. Виктория Василева от "Има такъв народ" обяви, че партията предлага кандидатурата на Камелия Нейкова за председател ная ЦИК. А Мустафа Карадайъ добави, че ДПС, няма никакъв проблем да подкрепи Камелия Нейкова.

"В тази ситуация жребий няма да теглим, съставът е ясен, председател на Централната избирателна комисия ще бъде Камелия Нейкова. Димитър Димитров ще бъде заместник-председател", заяви президентът Румен Радев. 

 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ