Канадците избират нов парламент

Канадците избират нов парламент

Канадците избират нов парламент

Канадците днес гласуват на парламентарни избори, като социологическите допитвания предсказват, че нито Либералната партия на Канада на премиера Джъстин Трюдо, нито Консервативната партия на Канада на Андрю Шиър няма да спечелят абсолютно мнозинство, отбелязва Франс прес.

Ако прогнозите на социолозите се оправдаят, след вота днес следващият канадски премиер ще трябва да състави правителство на малцинството и да разчита на съюзи с по-малките партии при ключови гласувания в Камарата на общините на британския парламент.

В долната парламентарна камара има 388 места. За да получи абсолютно мнозинство, една партия трябва да спечели най-малко 170 места. Либералите на Трюдо разполагаха в настоящата Камара на общините със 177 места, припомня Франс прес. Ако една партия получи абсолютно мнозинство, то нейният шеф става автоматично премиер.

Според социологическите данни либералите на Трюдо биха могли да спечелят между 130 и 145 места, предава БТА. За да се задържат на власт, те трябва тогава да разчитат на пунктуалната подкрепа на лявата Новата демократическа партия, на Зелените и/или на привържениците на независимостта на Квебек от Квебекски блок, което ще усложни нещата за досегашния премиер.

Ако либералите спечелят все пак над 160 места, те могат да се опитат да управляват все едно, че разполагат с абсолютно мнозинство и чрез политическа ловкост да успяват да си осигурят подкрепа в парламента при ключови вотове на доверие.

Коалиционно правителство на теория е възможно, но на федерално ниво е малко вероятно и такова е имало само веднъж през 1917 г., когато консерваторите и либералите съставиха управляваща коалиция, за да прокарат закон за задължителната военна служба в разгара на Първата световна война.

Малко вероятен е и сценарий на правителство на малцинството на консерваторите, ръководено от Шиър. Новата демократическа партия вече отхвърли идеята да сключва съюз с консерваторите, а самият Шиър пък изключи варианта на съюз с Квебекския блок, който е враждебно настроен към неговия проект да премахне въглеродния данък, въведен от либералите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ