Канцлерът Ангела Меркел идва в София днес

Канцлерът Ангела Меркел идва в София днес

Канцлерът Ангела Меркел идва в София днес

Германският канцлер Ангела Меркел пристига в София днес по покана на премиера Бойко Борисов.

Часове преди визитата програмата не е официално известна, но се очаква Меркел и Борисов да направят съвместно изявление след разговорите, каквато е световната практика, отбелязват няколко български издания.

"За Борисов появата на Ангела Меркел в София несъмнено е от голямо значение като жест лично към него и към страната, но основните й приоритети по време на визитата ще са свързани с проблемите, създавали кризи в ЕС през последните години: Брекзит, мигрантите и бежанците, борбата срещу тероризма, разлома между Западна и Източна Европа и изтънелия бюджет на ЕС. Важни ще са обаче и балканските съседи на България и то не само Западните Балкани, а и Турция на фона на съобщенията от дипломатически източници в сряда, че в София може да се организира среща на високо равнище между съюза и Турция, коментира вчера "Дойче веле".

Меркел идва в София след ключовата й среща с френския президент Еманюел Макрон и само ден преди решаващото гласуване в партията на социалдемократите в Германия дали да бъде сформирано ново правителство с нейния Християндемократически съюз (ХДС) и партньорите й от Християнсоциалния съюз (ХСС).

Ако членовете на партията гласуват с "не", това може да подтикне германския канцлер да опита да състави правителство на малцинството или да свика нови избори.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ